A hétvégén újra szentmisét ünnepelnek a Notre-Dame-ban

Kitekintő – 2019. június 12., szerda | 10:48

Szűk körű szentmisét tartanak a párizsi Notre-Dame-ban június 15-én, szombaton – számol be a La Croix francia katolikus lap. A párizsi érsek által bemutatandó szentmisén körülbelül húsz, a katedrális életében jelentős egyházi személy fog részt venni, a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulóján.

Az ünnepi alkalom részleteiről Patrick Chauvet, a templom plébánosa számolt be a Famille Chretienne katolikus lapnak. A szentmise főcelebránsa Michel Aupetit párizsi érsek lesz. Az ünnepi alkalmon a főpásztor mellett hét pap fog koncelebrálni, a Notre-Dame egyik sértetlenül megmaradt hátsó oldalkápolnájában, ahol a szentmisén elhelyezik a székesegyház legbecsesebb és sikeresen kimentett ereklyéit: Jézus töviskoronáját, keresztjének egy darabkáját és az egyik szöget, amivel a keresztre szögezték a római katonák.

Ez lesz az első liturgikus esemény a templomban az áprilisi tűz óta. A francia televízió élőben közvetíti.

A párizsi egyházmegye a hatóságok engedélyére vár, hogy megnyithassa a Notre-Dame előtti teret. Ha jóváhagyják a kérést, már a szombat esti imán részt vehet a közösség is a sértetlenül megmaradt főhomlokzat előtt.

* * *

A párizsi Notre-Dame tetőszerkezete április 15-én gyulladt ki. A tűzben erősen megrongálódott az épület, de a belső szerkezet és a templomban őrzött kegytárgyak és ereklyék megmenekültek a pusztulás elől. Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, a katedrálist újjáépítik a 2024-es párizsi olimpia kezdetére. A francia szenátus május 28-i döntése értelmében a Notre-Dame-ot a tűzvész előtti, eredeti állapotában kell helyreállítani.  

Forrás: La Croix

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria