A jeruzsálemi latin pátriárka elítélte a rendőrség viselkedését a palesztin újságírónő temetésén

Kitekintő – 2022. május 17., kedd | 17:53

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka elítélte az izraeli rendőrség viselkedését Sirín Abu Akla ismert palesztin újságírónő, az al-Dzsazíra katari hírcsatorna helyi tudósítójának május 13-i, pénteki temetésén – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál május 16-án, hétfőn.

A Katolikus Egyház szentföldi vezetője

az emberi jogok megsértésével és a Katolikus Egyházzal szembeni tiszteletlen bánásmóddal vádolta az izraeli hatóságokat, mert a rendőrség erőszakos tömegoszlatást végzett a koporsót hordozó gyászolókkal szemben Kelet-Jeruzsálemben.

A pénteki incidensben „aránytalan erőt használt” a rendőrség a többezres, palesztin zászlót lengető tömeggel szemben, amely az újságírónő koporsójával a kelet-jeruzsálemi kórházból a Jeruzsálem óvárosában található katolikus templom felé haladt.

Ezt követően az izraeli rendőrség azt állította, hogy egy „háromszáz fős rendbontó” csoportosulás ellen lépett fel, amely erőszakosan magához ragadta a koporsót, megtámadta a rendőröket, és gyalog igyekezett az óvárosba vonulni, megsértve a család kívánságát.

Pizzaballa hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy a gyászolók elleni rendőri fellépés „a nemzetközi normák és előírások súlyos megsértése volt, beleértve a vallásszabadság alapvető emberi jogát, amelyet nyilvános téren is be kell tartani”.

A temetésen alkalmazott erőszakkal szembeni nemzetközi felzúdulás nyomán az izraeli rendőrség vizsgálatot indított a gyászolókra támadó rendőrök magatartása miatt, aminek eredményeként majdnem leejtették a lelőtt újságírónő koporsóját.

A katolikus vallású, palesztin–amerikai kettős állampolgár riportert május 11-én, szerdán reggel lőtték le,

amikor az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek között tűzharc tört ki a Ciszjordánia északi részén található Dzsenínben.

A palesztinok azt állítják, hogy az izraeli hadsereg fegyveréből származó lövedékkel ölték meg, de az izraeli hadsereg vizsgálatának kezdeti eredményei nem tudták eldönteni, hogy palesztin vagy izraeli golyó végzett-e vele, és a boncolást végző palesztin patológus sem volt képes meghatározni, hogy melyik oldal volt a hibás.

Izrael közös vagy nemzetközi ballisztikai vizsgálatot kért, de ezt a palesztin tisztségviselők visszautasították, mondván, nem bíznak Izraelben. A palesztinok vasárnap késő este azt mondták, hogy egyedül intézik a nyomozást, és hamarosan nyilvánosságra hozzák annak eredményét.

„Megtagadtuk a nemzetközi vizsgálat lefolytatását, mert megbízunk biztonsági intézményeink képességében” – jelentette ki Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök. „Nem adjuk át senkinek a bizonyítékokat, mert tudjuk, hogy ezek az emberek képesek meghamisítani a tényeket” – tette hozzá, arra utalva, hogy Izrael a lövedék átadását kérte a ballisztikai vizsgálatokhoz.

Forrás: MTI

Fotó: LPJ.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria