A jövőben együttműködik a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a katasztrófavédelem

Hazai – 2019. április 19., péntek | 17:23

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem közötti együttműködésről írt alá megállapodást Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója április 16-án a hajdúdorogi érseki hivatalban.

Szomorú, egyben a formalitáson igen csak túlmutató aktualitást ad a görögkatolikus főegyházmegye és a megyei katasztrófavédelem közötti szerződés – alig néhány órával azután írták alá, hogy a párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezete tűz martalékává lett.

A görögkatolikus egyházi vezetőkben már többször felmerült, hogy szeretnék elismerni a tűzoltók munkáját. Kocsis Fülöp kezdeményezésére Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napjához kötődően április 30-án Kabán lánglovagokat jutalmaz a görögkatolikus egyház. „Nem áll távol a Hajdúdorogi Főegyházmegyétől, hogy hétköznapi hősökkel tartsa a kapcsolatot – emlékeztetett a főpásztor. – Elég csak a LEGOTT-ra gondolni, ami 2009 óta működik kötelékünkben. A speciális mentőcsapat az emberi életek mentésére szakosodott; tagjai nyílt, erdős, sziklás területeken, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, vízen és víz alatt képesek élő és halott személyek felkutatására, segítésre.”

Keresztény, katolikus egyháztól a legritkább esetben érkezik ilyen típusú megkeresés. A megkeresésnek azonban mi nagyon örültünk – mondta Kovács Ferenc, a megyei katasztrófavédelem igazgatója az együttműködés kapcsán, melynek részei között lesz, amit rövid, s lesz, amit hosszú távon lehet megvalósítani.

A Notre-Dame székesegyházat ért tűzeset kapcsán felmerül a kérdés, milyen óvintézkedéseket lehet tenni a görögkatolikus templomok megvédése érdekében. E kérdést illetően a dandártábornok kifejtette: megnyugtató, ha van tűzvédelmi szabályzat, riadóterv, amely nemcsak a görögkatolikus templomokra, hanem az egyházi intézményekre is érvényes.

Az épületek többsége több száz éves; karbantartásukra hol több, hol kevesebb figyelmet fordítanak, és gyakorlatilag bármi miatt kárt szenvedhetnek, akár a hívek jelenlétében is. Ezért nem mindegy, mennyi információnk van az építményről. A most megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy terepszemlét tartsunk a templomokban, és felmérjük esetleges hiányosságaikat, amik egyébként a biztonságos üzemeltetéshez nélkülözhetetlenek – fejtette ki Kovács Ferenc. Hozzátette: az sem mellékes, hogy tűzvédelmi szempontból hogyan zajlik a lelki hajlékokban az élet megóvása. Baj esetén az oltás gyorsasága attól is függ, hogy hol helyezkedik el a templom, hány lakóház van a környezetében, s mekkora a forgalom körülötte.

A megyei katasztrófavédelem igazgatója ismertette: felmérik a kiemelt figyelmet érdemlő épületeket, majd forgatókönyveket készítenek, amelyek megtalálhatók a gépjárműfecskendőkben, egy térképpel kiegészítve, megjelölve a mentést segítő felállítási helyeket. Kovács Ferenc arról is beszélt, hogy a francia főváros legnagyobb nevezetessége éppen átépítés alatt állt.

Hazánkban az építési jogszabályok nagyon szigorúan szabályozzák azt, hogy milyen biztonsági előírásokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy egy felújítás rendben menjen. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Párizsban milyen szabályokat szegtek meg, de a kiérkező tűzoltók feltehetően nem a megfelelő ritmusban kezdtek hozzá az oltáshoz, ami azt jelenti, hogy nem volt megfelelő a helyismeretük – véli a dandárparancsnok.

Az együttműködés további részleteivel kapcsolatban a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem igazgatója elmondta: külön öröm számukra, hogy bekapcsolódhatnak az iskolák mindennapjaiba, s így arra is lesz mód, hogy felhívják az ott tanuló diákok figyelmét arra, hogyan kell viselkedniük, ha baj van; és a katasztrófavédelem ifjúsági versenyein is részt vehetnek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria