A karácsony kezd pogány télünnepé válni – Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes könyvét ajánljuk

Kultúra – 2019. december 7., szombat | 21:51

Raniero Cantalamessa OFMCap 1980 óta a Pápai Ház szónoka, és évről évre elmélkedéseket tart advent és nagyböjt idején. A karácsonyra való készület idejére ajánljuk a kapucinus szerzetes A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe című kötetét, mely kiadói munkánk nyomán magyar nyelven is elérhető.

Karácsony az öröm keresztény ünnepe. Nagy Szent Leó pápa így magyarázza ennek az örömnek a miértjét és örökös aktualitását: „Nem szabad szomorkodnunk akkor, amikor az élet születését ünnepeljük. Vigadjon a szent, mert közeleg győzelmi pálmája. Örüljön a bűnös, mert megbocsátásra kap meghívást. Örvendezzék a pogány is, mert őt is az életre hívják!” Az igazat megvallva azonban karácsonykor mégiscsak akad egy ok a szomorúságra: látni, ahogyan egyre inkább eltűnik az ünnepből az igazi öröm. Mindenekelőtt a gyermekeké, amely az öröm legszebb megnyilvánulása volt. A gyermek Jézust megdöbbentő módon felváltja a Mikulás, jóllehet a karácsony a gyermek Jézus nélkül olyan, mint egy képkeret kép nélkül, mint egy szentmise átváltoztatás nélkül, mint egy ünnep az ünnepelt nélkül. A karácsony még a keresztény gyökerű országokban is kezd pogány mintára megrendezett télünneppé válni, amelyet elborítanak a rénszarvasok és a játékmackók.

Az e könyvünkben összegyűjtött elmélkedésekkel az a célunk, hogy szembeszálljunk ezzel az áramlattal, és segítsünk a hívőknek ismét megtalálni a karácsonyi öröm valódi és mély forrásait, hogy a jászol előtt állva újra meg újra rácsodálkozhassanak.

A könyvet Koszoru Péter, a római Pápai Német-Magyar Kollégium volt növendéke fordította magyar nyelvre. A kötet borítóján található alkotást az esztergomi Keresztény Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

Raniero Cantalamessa A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe című könyve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria