A katolikus egyetemek jövőjéről tartottak konferenciát Nápolyban

Kitekintő – 2019. június 21., péntek | 15:32

Ferenc pápa június 21-én, pénteken látogatást tett Nápolyban, ahol záróbeszédett mondott a Veritatis gaudium (Az igazság öröme) kezdetű, az egyházi egyetemek működéséről szóló apostoli konstitúció teológiájáról szervezett kétnapos tanácskozáson.

A Földközi-tenger térségének kulturális, teológiai és szociológiai vetületeiről, illetve Ferenc pápa ehhez kapcsolódó tanításáról kérdezte a Vatikáni Rádió a házigazda Dél-olaszországi Pápai Teológiai Fakultás helyettes nagykancellárját, Gianfranco Matarazzo jezsuita provinciálist.

Párbeszéd a vallások és kultúrák között, migráció, munka és teológia a mai világban – ez volt dióhéjban Ferenc pápa nápolyi látogatásának tematikája. A Szentatya helikopterrel érkezett Nápolyba, ahol a Dél-olaszországi Pápai Teológiai Fakultás előtti téren felállított emelvényen mondta el záróbeszédét A „Veritatis gaudium” teológiája a Földközi-tengeri térség összefüggésében című konferencián.

Gianfranco Matarazzo, az euromediterrán jezsuita provincia vezetője a Vatikáni Rádió olasz adásának nyilatkozott a tanácskozás előtt.

A teológiának táplálkoznia kell a többi tudományággal folytatott párbeszédből, amely az emberi antropológiához kapcsolódik. A Földközi-tengeri térség esetében az a feladata, hogy képviselje a kereszténység jelenlétét, történetét, azt az összetett párbeszédet, amelyet számos kultúrával és vallással folytatott. Mindebben a kereszténység megőrizte saját homogenitását, folytonosságát, valamint próféciáját a jövő számára. Ez is azt bizonyítja, hogy a szorosan vett teológiai rész nagyon is élő és aktuális. Ebben a problémás közegben képes meghallgatni, értelmezni, árral szemben haladni, hirdetni az irgalmasságot és a reményt – fejtette ki a jezsuita provinciális.

Ferenc pápaságának erőssége az a folytonosság, amelyik a messzi távolból eredő utat vezeti a jövő felé. Ez szinodális formában, a többi vallással és kultúrával párbeszédben történik a másokkal való osztozás és szeretetközösség jegyében. A pápa pedig ezt az egyre nehezebbé váló közegben teszi, mintegy jeléül annak, hogy a kereszténység képes szembenézni az összetett helyzetekkel, életpróféciát és reményt kínál mindenkinek. Az úgynevezett euromediterrán provincia egymástól eltérő helyzetű régiókat foglal magába, hiszen Romániában, Albániában más problémákkal kell szembenézni, mint például Máltán vagy Olaszországban. Matarazzo atya szerint azonban hamar kiderült, hogy egymást stratégiailag kiegészítő térségek ezek, melyek segítenek túllépni az etnikai határokon. Az egyes nemzeteken belül maradva az olaszok, a máltaiak, az albánok és a románok külön-külön a saját nézőpontjukkal lettek volna elfoglalva, így azonban kölcsönösen gazdagodnak, mint például a katolikus Máltával történő koordináció esetében. A jezsuiták tevékenysége tehát ebbe az irányba mutat: a fiatalok képzésében a más vallások nem mint egzotikus valóságok vannak jelen, amelyeket távolról megfigyelünk, megismerésük a képzés szerves részét alkotja.

Ferenc pápa előadása milyen távlatokat nyithat a konferencián? A nápolyi teológiai fakultás helyettes nagykancellárja szerint a legutóbbi pápák nagy érdeklődést mutattak a geopolitika és különösen a Földközi-tengeri térség iránt. Ferenc pápa folytatja ezt a hagyományt, még jobban megerősíti, és igyekszik kibontani a benne rejlő hatalmas gazdagságot, hogy a párbeszéd és a remény próféciáját adja ebben az összetett helyzetben. Szeretné érvényre juttatni a Földközi-tengeri térség kincsestárát, amelynek egyházai együtt kell hogy zarándokoljanak, megerősödjenek, új életerőt nyerjenek teológiai, filozófiai, kulturális és társadalmi-politikai téren. Az Egyháznak ugyanis szerepet kell vállalnia a jelenlegi társadalompolitikai színtéren – hangsúlyozta a tartományfőnök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria