A Katolikus Egyház és az új kormány párbeszédet kezdett Szomáliában

Kitekintő – 2022. augusztus 17., szerda | 15:01

Szomáliában több évtizede nincs diplomáciai kapcsolat a Katolikus Egyház és az állam között. A kelet-afrikai ország új kormányával kapcsolatban azonban derűlátó Giorgio Bertin, a szomáliai főváros, Mogadishu apostoli adminisztrátora. Az Egyház nemcsak vallásügyi kérdésekben szeretne együttműködni az új politikai vezetéssel, hanem a rendkívüli méretet öltött aszály leküzdésében is.

„Pillanatnyilag a szomáliai kormányzat jóindulatot mutat, és úgy tűnik, a politikai gépezet működésbe lendült, hiszen augusztus 6-án az alsóház egyhangúan támogatta az új miniszterelnök, Hamza Abdi Barre megválasztását. Ez mindenképp nagy siker, különösen, ha arra gondolunk, milyen megosztottság jellemezte Szomáliát pár hónappal ezelőttig” – így nyilatkozott Giorgio Bertin mogadishui apostoli adminisztrátor, aki egyben a szomszédos Dzsibuti püspöke is, a Fides missziós hírügynökségnek az új irányvonalat jellemezve az „Afrika szarván” található országban, ahol a májusi elnökválasztást Hassan Sheikh Mohamud nyerte meg.

A választásokat többször elhalasztották, és attól tartottak, soha nem születik meg a megtartásukhoz szükséges kompromisszum. Ezért már a májusi választás reményt adott, hogy a számtalan probléma szorításában élő ország végre el tud indulni egy új úton.

Giorgio Bertin elmondta, egyik küldöttségük, amelyhez Antoine Camilleri apostoli nuncius is csatlakozott Addisz-Abebában, négy napot töltött Mogadishuban, és találkozhattak Adan Madobe házelnökkel, akivel megvitatták a felekezeti kérdéseket.

A látogatás fő témája a rendkívül súlyos aszály volt, azonban így lehetőség nyílt az újbóli kapcsolatfelvételre a szomáliai hatóságokkal. Elégedettek vagyunk.

Nem tudtunk találkozni Muktar Robow vallásügyi miniszterrel, mert látogatásunk idején még nem történt meg a hivatalos kinevezés, ő azonban nemrég fogadta szomáliai közvetítőnket, és azt mondta, nyitott a jövőbeli találkozásokra. Találkoztunk viszont az aszályra adható válaszokért felelős személlyel, és átbeszéltük vele a tragikus helyzetet, illetve azt, hogy hogyan tudunk egymással együttműködve szembenézni a nehézségekkel. Az apostoli nuncius több ajándékot is átnyújtott, köztük az Abu-Dzabiban aláírt levél reprodukcióját, valamint Ferenc pápa Fratelli tutti kezdetű enciklikáját. Az első kapcsolatfelvétel alkalmából augusztus 6-án a szomáliai Caritas nevében adománnyal támogattuk egy egészségügyi központ létrehozást.”

Az egyházi vezető elmondta, hogy az új kormánynak számos függőben lévő üggyel kell foglalkoznia, köztük az al-Shabaab iszlamista terrorista csoport jelentette állandó fenyegetéssel. „A politikusokkal való találkozások során azt érzékeltük, hogy mindenki jóindulatú, és nyitott a párbeszédre, még az al-Shabaab történelmi ellenfelei is. Érdekes választás volt Robow erre a posztra, hiszen az al-Shabaab tagja volt, jóllehet azóta eltávolodott tőlük. Olyan miniszter, aki belülről ismeri ennek az iszlamista csoportnak a működését, és segíthet elérni valamiféle egyezményt velük. Biztos, hogy nem lesz könnyű, de meg kell próbálni.

A kormány mintha párbeszédet akarna kezdeményezni a különböző csoportokkal, melyek a Szövetségi Köztársaság részei. Az egyik fő belpolitikai probléma Szomáliában az, hogy feszültséget okoz a főváros, Mogadishu centripetális és a különféle regionális egységek centrifugális tendenciája. Most mintha szervezettebb dialógus kezdődött volna.

Az éhínség kiélezett helyzetet eredményezett; amikor a népesség fele az éhhalál szélén áll, akkor hatékony együttműködésre van szükség mielőbb”

– magyarázta Bertin püspök.

Az Egyház, amely nem szűnt meg jelen lenni Szomáliában és főként humanitárius területen tevékenykedik, elkötelezett a párbeszéd útja mellett, amely új geopolitikai színtereket nyithatna. „Diplomáciai szinten – folytatta Giorgio Bertin – nem voltunk túlságosan jelen a múltban, humanitárius szinten azonban mindig is. A nuncius nagyon örült a tárgyalások eredményeinek.

Jelenleg nincsenek diplomáciai kapcsolatok, de harminc év után most először találkoztunk a legmagasabb rangú állami képviselőkkel. A nuncius és a hatóságok is azt szeretnék, hogy a kölcsönös elismerés jegyében elmélyüljön a kapcsolat.

Ez mindenki számára pozitív fejlemény lenne geopolitikai szempontból, mert fontos lépést jelentene afelé, hogy a nemzetközi közösség elismerje és támogassa az országot. Ezért a jogok és különbözőségek magas szintű tiszteletben tartása szükséges, kezdve a vallási szférával. A Katolikus Egyházzal való kapcsolat alapvető, és abban bízunk, hogy megkapjuk a jogot az istentiszteletre. Ez hatalmas lépés lenne. Valójában azért nincs most erre jogunk, mert

az utóbbi évek zűrzavara, a biztonság hiánya miatt nem tudjuk újjáépíteni a székesegyházat vagy nyilvános szentmiséket bemutatni.

A kormány gyengesége miatt veszélyes lehet oly módon nyitni az Egyház felé, amit jelen pillanatban még sokan túlzásnak éreznének. Addig is közel szeretnénk lenni a szomáliai néphez. Ezért szeretnénk segélykampányt indítani a szomáliai, az írországi és az egyesült államokbeli Caritasszal együttműködésben, hogy gyorsan reagálhassunk az aszály és az éhínség tragédiájára.”

Az Indiai-óceán és az Ádeni-öböl partján fekvő, a szárazföldön Dzsibutival, Etiópiával és Kenyával határos kelet-afrikai ország lakossága mintegy 11 millió fő, amelynek 99,8 százaléka muszlim.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Catholic World Report

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria