A katolikus iskoláknak otthont adó főegyházmegyei települések vezetőivel találkozott az egri érsek

Hazai – 2019. augusztus 23., péntek | 17:51

Második alkalommal hívta találkozóra Ternyák Csaba egri érsek az Egri Főegyházmegyében működő katolikus köznevelési intézményeknek otthont adó települések polgármestereit augusztus 21-én. A program célja a találkozás mellett a tapasztalatcsere, a közösségépítés volt.

Juhász Ferenc, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke köszöntőjében az előző napra, Szent István ünnepére utalva Szentágothai János professzort idézte, aki egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy a Szent Jobb olyan jó állapotban van, hogy le lehetne venni a király ujjlenyomatát. A szent ereklye iránti tisztelet nem tesz lehetővé ilyen vizsgálatot, de nincs is rá szükség, hiszen mi magunk vagyunk Szent István ujjlenyomata, s ezt látjuk a közigazgatásban, a templomokban, iskolákban. Juhász Ferenc hozzátette: nagy örökség ez, és nagy feladat. A főegyházmegye oktatásban vállalt szerepének pozitív hatását remélhetőleg egyre több helyen érzik, és ez az Egyház misszióját is erősíti.

Ternyák Csaba egri érsek beszédében felidézte: tavaly hagyományt akartak teremteni a találkozó megszervezésével, lehetőséget az örömök és gondok megosztására. Az egyházmegye területén több mint ötszáz település van, s ezek közül számos önkormányzat a 2010 utáni változások nyomán a Katolikus Egyházat választotta a helyi iskola fenntartójának. A főpásztor hozzátette: a közösen megtett út feljogosít arra, hogy hangot adjunk reményünknek. A főegyházmegye igyekszik jó gazdája lenni az intézményeknek, az oktatás révén emelni a szellemi és lelki élet színvonalát, s megmutatni azt, ami a gyerekek, szülők és pedagógusok számára a földi élet útján transzcendens távlatot ad.

A településvezetőkkel kialakult kapcsolat egy hálózat alapja is lehet. A főpásztor köszönetet mondott azért, hogy a közéleti vezetők nem tekintenek idegenként az átadott intézményekre, hanem sokféle módon kifejezik, hogy magukénak érzik, így valamennyi érintett azt érezheti, hogy javára van a változás. Az egyházmegye is próbál évről évre mindig valami többletet adni. A főpásztor eredményesnek értékelte a folyamatokat. Mint mondta, az Egyház küldetése az evangélium hirdetése, s ha ez az iskolákba is eljut, az oda járók biztosan jobb emberré lesznek, jobban ellenállhatnak a kísértéseknek.

Ternyák Csaba szólt az óvodaprogramról is, melynek célja, hogy ezen a területen is minél nagyobb szerepet vállaljon a főegyházmegye.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Gergely Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria