A keleti ég visszatükröződése – Andrej Majcen szalézi misszionárius élete képregényben

Megszentelt élet – 2020. október 13., kedd | 13:42

Isten Szolgája Andrej Majcen (1904–1999) égi születésnapja alkalmából a Szent Cirill és Metód Szlovén Szalézi Tartomány és a Salve könyvkiadó illusztrált képregényt adott ki gyermekeknek, amely a pap missziós kalandjait mutatja be.

Andrej Majcen szalézi papot és misszionáriust Vietnám „szalézi pátriárkájának” tartják. 1952-ben érkezett az országba, miután kiutasították Kínából, és egészen 1976-ig – a kommunista rendszer megjelenéséig – ott is maradt. Negyvennégy évet töltött missziós apostolkodással Kínában és Vietnámban, valamint húsz évet a misszionáriusok animálásával Szlovéniában. A naplóiban (amely több mint hatezer kézzel írott oldal) és összegyűjtött elmélkedéseiben tetten érhető példás keresztény és szerzetesi élete, valamint a lelki növekedés iránti személyes elkötelezettsége. Hosszú és eredményes életében Majcen teljesítette azt a küldetést, hogy az Egyházban Isten szeretetének jele és hordozója legyen.

Nemrég misszionáriusi, szerzetesi és emberi történetét oktatási jelleggel képregényben jelentették meg, amelyet Juan Juvančič illusztrátor, a Buenos Aires-i Don Bosco Intézet volt szalézi növendéke készített Andrej Majcen boldoggáavatási ügyének viceposztulátora, Alojzij Slavko Snoj és Marko Suhoveršnik tömegtájékoztatásért felelős küldött támogatásával.

A képregény rajzolója, Juan Juvančič Argentínában született szlovén szülőktől. Szalézi iskolákba járt, családot alapított, és sok évig Argentínában dolgozott. 2008-ban hazaköltözött szülőföldjére, ahol egyéb munkái mellett együttműködik a szaléziakkal.

A művész csak egy évvel ezelőtt, a boldoggáavatási eljárás egyházmegyei szakaszának lezárása alkalmával ismerte meg Andrej Majcen alakját, amely azonnal elbűvölte. Juvančič tanulmányozta a szalézi szerzetes életét, majd illusztrációkat készített a misszionárius tevékenységének jelentős és mulatságos eseményeiről. Élénk színeket használt a dinamikus jeleneteket ábrázolásakor, így az az üzenet, ahogy Isten szolgája élt és terjesztette Isten igéjét Kínában és Vietnamban, egyszerű szavakkal is kifejezhető lett.

A képregényhez egy rövid, különböző nyelvekre lefordított animációs videó is társul, amely felsorolja Majcen atya életének legfontosabb dátumait, és összefoglalja Isten szolgájának emberi, szellemi és apostoli életét. Az animáció megtekinthető ITT.

Forrás és kép: ANS-Ljubljana/Szaléziak.HU

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria