A keleti katolikus pátriárkákkal és nagyérsekekkel találkozott a pápa

2017. október 10. kedd 12:48

A Szentatya október 9-én délben kihallgatáson fogadta a keleti katolikus egyházak pátriárkáit és nagyérsekeit, akik Rómában tartózkodnak a Keleti Egyházak Kongregációja közgyűlésén, melyet október 9. és 12. között tartanak a dikasztérium alapításának századik évfordulója alkalmából.

A közgyűlésen a kongregáció tagjaként részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita is.

Ferenc pápa rövid beszédében biztosította a közgyűlés résztvevőit arról, hogy osztozik egyházaik örömeiben és fájdalmaiban. Úgy fogalmazott, az Egyház gondoskodása a Róma püspökével, Szent Péter utódával való hierarchikus közösség révén is megnyilvánul, ami a vezetés szolgálatát jelenti a szeretetben és a szeretetszolgálatban.

Meggyőződésem – tette hozzá a Szentatya –, hogy lendületet kellene adni az Egyházban annak a köteléknek, mely a kollegialitást a péteri primátushoz kapcsolja, úgy mint szolgálatbeli elsőséget, amit a Servus servorum Dei (Isten szolgáinak szolgája) cím fejez ki. Péter utódainak feladatai között – mint azt például Mátyás apostollá választása is tanúsította – ott van a feladat, hogy jó püspököket biztosítson a részegyházaknak szerte a világon.

Ferenc pápa azt kérte az egyes egyházi szinódusoktól, hogy jelöljenek meg alkalmas személyeket erre a feladatra. 

Végül a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a pápának, és elmondhatták neki véleményüket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Nevs.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54