A keleti katolikus pátriárkákkal és nagyérsekekkel találkozott a pápa

2017. október 10. kedd 12:48

A Szentatya október 9-én délben kihallgatáson fogadta a keleti katolikus egyházak pátriárkáit és nagyérsekeit, akik Rómában tartózkodnak a Keleti Egyházak Kongregációja közgyűlésén, melyet október 9. és 12. között tartanak a dikasztérium alapításának századik évfordulója alkalmából.

A közgyűlésen a kongregáció tagjaként részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita is.

Ferenc pápa rövid beszédében biztosította a közgyűlés résztvevőit arról, hogy osztozik egyházaik örömeiben és fájdalmaiban. Úgy fogalmazott, az Egyház gondoskodása a Róma püspökével, Szent Péter utódával való hierarchikus közösség révén is megnyilvánul, ami a vezetés szolgálatát jelenti a szeretetben és a szeretetszolgálatban.

Meggyőződésem – tette hozzá a Szentatya –, hogy lendületet kellene adni az Egyházban annak a köteléknek, mely a kollegialitást a péteri primátushoz kapcsolja, úgy mint szolgálatbeli elsőséget, amit a Servus servorum Dei (Isten szolgáinak szolgája) cím fejez ki. Péter utódainak feladatai között – mint azt például Mátyás apostollá választása is tanúsította – ott van a feladat, hogy jó püspököket biztosítson a részegyházaknak szerte a világon.

Ferenc pápa azt kérte az egyes egyházi szinódusoktól, hogy jelöljenek meg alkalmas személyeket erre a feladatra. 

Végül a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a pápának, és elmondhatták neki véleményüket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Nevs.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kanonoki-eskutetel-kalocsan
Nemcsak díszruhával jár, elköteleződéssel is – Kanonoki eskütételt ünnepeltek Kalocsán

Szent Lukács ünnepén, október 18-án, Kalocsán nemcsak a 67. születésnapját ünneplő főpásztort, Bábel Balázst köszöntötték. Ekkor tették le esküjüket a káptalan kinevezett tiszteletbeli kanonokjai is a székesegyházban bemutatott szentmisén.

2017. október 20. péntek
konferenciaval-es-kiallitassal-emlekeztek-meg-pyrker-janos-laszlo-ersekrol-egerben
Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

2017. október 20. péntek