A keresztények védelmét követeli az elefántcsontparti egyház

Kitekintő – 2019. augusztus 23., péntek | 12:31

Az elefántcsontparti Abidjan Szent Cecília-plébániáján augusztus 10-én ismeretlen tettes meggyilkolta Faustine Brou-t, a hivatal egyik munkatársát. „Derítsenek fényt a gyilkos kilétére! Az Egyház irgalmas, de irgalmassága az igazságosságon alapul” – nyilatkozta az eset kapcsán Augustin Obrou, az abidjani érsekség társadalmi kommunikációért felelős referense a Fides missziós hírügynökségnek.

Jean-Pierre Kutwa bíboros, Abidjan érseke óvatosságra és éberségre intette a híveket a tíz napja történt késeléses gyilkosság után. „Plébániáinkat biztonsági őrök védelmezik, mégis arra szólítjuk fel a katolikus híveket, hogy azonnal jelezzék, ha valami gyanúsat észlelnek templomaink környékén és templomainkban. Minthogy a templomok az imádság helyei, nem kutatják át a belépő személyeket. Vannak azonban olyan jelek, melyek ellenséges magatartásra utalnak, és ezeket be kell jelenteni” – hangsúlyozta a bíboros érsek.

Az abidjani Szent Cecília-plébánián történt késelés nem elszigetelt jelenség. A gyilkosságot megelőzően már követtek el agresszív támadásokat papok és világi hívek ellen ismeretlen tettesek, továbbá meggyaláztak és megrongáltak több Szűz Mária-szobrot, melyek nagyon fontosak az elefántcsontparti katolikusok számára.

Időközben napvilágra kerültek a Szent Cecília-plébánián történt gyilkosság részletei. Az ismeretlen tettes bozótvágó késsel támadt a hatvanéves Faustine asszonyra, aki több mint harminc éven át vezette a plébániahivatalt, és a hívek úgy tekintettek rá, mint a közösség anyjára. A hölgy jövőre készült nyugdíjba menni.

*

Elefántcsontpart népessége jelenleg 25 millió fő. A legutóbbi felmérések szerint az ország lakosságának 43 százaléka muszlim, akik eredetileg Elefántcsontpart északi részén éltek, de jelenlétük egyre erősebb a tengerparti részeken is. A keresztények a lakosság 34 százalékát teszik ki; a legnagyobb létszámú felekezet a katolikus.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria