A kereszténység élet, és nem elmélet – Plébániai munkatársak lelkigyakorlata Máriagyűdön

2018. szeptember 12., szerda | 11:24

Idén ősszel négy alkalommal szervez lelkigyakorlatot a Pécsi Egyházmegye azonos hivatást gyakorlóknak, hasonló élethelyzetben lévőknek. Augusztus 31-én és szeptember 1-jén plébániai munkatársak találkoztak Máriagyűdön.

A Pécsi Egyházmegye területén dolgozó plébániai munkatársak kétnapos lelkigyakorlatát Bacsmai László mohácsi plébános vezette, A kereszténység élet, és nem elmélet címmel.

A résztvevők – hitoktatók, áldoztatók, plébániai tanácsosi testületi tagok – Baranya és Tolna megye különböző településeiről érkeztek. Az elcsendesedésen kívül arra is lehetőség nyílt, hogy tapasztalatot cseréljenek a hasonló hivatást gyakorlókkal. Pintér Lilla hitoktató beszámolója szerint sokan elmondták, milyen nehézségekkel küzdenek munkájuk során – ezekre próbáltak megoldást találni.

Bibliai alapokból kiindulva önismereti és az imaéletre vonatkozó témákat is megbeszéltek a résztvevők. Az elmélkedések és gyakorlati feladatok fontos része volt az Eucharisztia kérdésköre, valamint a Katolikus Egyház, a plébániák és a szolgálatot teljesítő laikusok helyzete.

„Meggyőződhettünk arról, hogy a keresztény élet gyakorlata a mai hívő ember számára hogyan válhat igaz valósággá. Az egyetemes papság kötelez bennünket is, nem csak a felszentelt személyeket. Ezzel felelősséget is kell vállalnunk, hogy példamutatással, ha kell, aktív szerepvállalással kiálljunk hitünk, értékeink mellett. Fontos, hogy az élő szó jusson el az emberig, de úgy, hogy az a szívig is elérjen – összegezte tapasztalatait Hidvégi Péter, a pécsi székesegyházi plébánia tanácsadó testületének elnöke. – Különösen épülésünkre szolgált az a kérdéssor, amelyben saját magunk szerepét kellett meghatároznunk azon a plébánián, ahol szolgálunk és abban az életállapotban, amelyben vagyunk.”

*

Október 12. és 14. között egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók vesznek részt lelkigyakorlaton Máriagyűdön, Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke vezetésével. 

További információk: (72) 513 011, pasztoralis.iroda@pecs.egyhazmegye.hu.


Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő