A kínai kultúrát bemutató fotókiállítás nyílt Tihanyban

Kultúra – 2019. május 29., szerda | 19:25

A tihanyi apátsági templomban tartott ünnepség keretében nyílt meg május 28-án Szamódy Zsolt Olaf Balogh Rudolf-díjas fotóművész százötven látványos képből álló kiállítása „Fal és függöny mögött – Kína” címmel.

A tárlat egyben megemlékezés a Magyarország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójáról.

A megnyitón köszöntőt mondott Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója; Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes; Vang Cseng (Wang Zheng), a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének kulturális és oktatási tanácsosa, valamint Vej Hsziang (Wei Xiang) képzőművész, a Wink Nemzetközi Kulturális, Művészeti és Sport Egyesület elnöke. A kiállítást Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség veszprémi Légierő Zenekara, továbbá Kung Cehan (Gong Zihan) zeneművész ku-cseng (kínai citera) hangszeren. Jelen volt Bozó Tibor dandártábornok, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának parancsnoka és Tósoki Imre, Tihany polgármestere. 

A Tihanyba és a Tihanyi Bencés Apátságba érkező turisták között egyre nagyobb arányban vannak kínaiak. A tihanyi bencés közösség fontosnak tartja, hogy a térség lakói és az ideérkező magyarországi turisták is mind jobban – „életközelből” – megismerjék a világ legnépesebb, egyúttal szédületes ütemben modernizálódó országát. Fontos a nyitás, ahogy Ferenc pápa is jelentős erőfeszítéseket tett ennek érdekében az elmúlt években.

Szamódy Zsolt Olaf 2008 óta fényképez Kínában, vesz részt fotográfiai rendezvényeken, fotófesztiválokon. Tizenegy év után döntött úgy, hogy kiállítás keretében válogat mára már több tízezer felvételből álló képanyagából.

A Tihanyi Bencés Apátságban megtekinthető tárlaton láthatók a hagyományos kínai kultúra megismerését segítő képek ugyanúgy, mint a rendkívül gyors fejlődés eredményét bemutató felvételek. Szamódy Zsolt Olaf munkásságát az emberközeli dokumentarista képalkotás jellemzi: a fényképek között ezért hangsúlyos a legkülönfélébb kézműves tevékenységek bemutatása, és ugyanilyen kiemelt helyet kaptak a szabadidejüket változatosan töltő emberek, gyerekek portréi.

A Fal és függöny mögött – Kína című kiállítás július 14-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, vasárnap 11.15 és 18 óra között a Tihanyi Bencés Apátságban.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Tóth Zoltán; Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria