A kórházlelkészség munkatársai a betegekkel együtt készülnek a karácsonyra Debrecenben és Kisvárdán

Hazai – 2019. december 6., péntek | 18:24

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészség munkatársai hagyományteremtő céllal gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját december 2-án a debreceni Kenézy Kórház Ápolási osztályán. Ugyanezen a napon a Felső-Szabolcsi Kórházban, Kisvárdán három felekezet papjainak jelenlétében Leleszi Tibor polgármester gyújtotta meg az első gyertyát.

Debrecenben az osztályok előterében, a betegek és nővérek körében Gál Judit és Daniné Bíró Éva református kórházlelkészek, Láng Tibor Pálné Erika beteglátogató és Berényiné Felszeghy Márta, a kórházlelkészség vezetője olvastak fel adventi, karácsonyi verseket, rövid történeteket, és a betegekkel együtt karácsonyi dalokat énekeltek.

A kórházlelkészség munkatársai karácsonyig minden hétfőn ott lesznek az osztályon, közelebb viszik az advent üzenetét azokhoz, akik nem tudják otthon tölteni az ünnepet.

A Felső-Szabolcsi Kórházban, Kisvárdán három felekezet papjainak jelenlétében Leleszi Tibor polgármester gyújtotta meg az első gyertyát a kórház előterében elhelyezett hatalmas adventi koszorún, a kórház főigazgatója, Hegyi Henrik társaságában. Jakabné Harcsa Erzsébet ápolási igazgató üdvözlő szavai után a felekezetek lelkészei egymást követően olvastak bibliai részletet, imádkoztak és elmélkedtek.

Mosolygó Tibor beszédében az ünnepre való felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta: édesapaként ő is beleesik abba a hibába, hogy olyan dolgokat akar adni gyermekeinek, amiket valószínűleg ugyanúgy el fognak felejteni, mint ő. A kórház lelkésze az ünnepre készülődés bensőségességéről is beszélt, példaként említve a saját gyermekkorát, amikor advent idején édesapja karácsonyi énekeket tanított neki. „Ilyenkor sokat játszottunk, rengeteg időt töltött velünk – ebből tudtam, hogy a karácsony valami nagy dolog.” Manapság sokfajta ajándékkal készülünk, pedig a legnagyobb ajándék mi magunk vagyunk családunk, barátaink, a hozzánk közel állók számára. Az, hogy időt töltünk velük; az, hogy szeretjük őket – fogalmazott.

Az elmélkedéseket követően a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola tanulóinak kórusa adott rövid műsort, majd a kórház dolgozóinak kara énekelt egy karácsonyi dalt. Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

Idén a kórház új épületének tetején kialakított teraszon állították fel az emberi léptékben megépített betlehemet. Az impozáns méretű építményben embermagasságú figurák vannak, jászollal és bárányokkal.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria