A koronavírus-járvány első püspök áldozata: Angelo Moreschi SDB

Kitekintő – 2020. március 27., péntek | 18:06

A koronavírus-járvány első püspök áldozata az olasz Angelo Moreschi SDB, aki Etiópiában teljesített szolgálatot, a gambellai apostoli vikariátus vezetője volt. Március 25-én Olaszországban, a bresciai szalézi szemináriumban hunyt el.

Moreschi püspök a szalézi rend tagja volt, 1991 óta dolgozott misszionáriusként Etiópiában, 2010 januárjában szentelték püspökké. A gambellai vikariátus Etiópia nyugati részén található, és 25 ezer katolikus tartozik hozzá.

Az egész szalézi közösség és a gambellai vikariátushoz tartozó hívek gyászolják a 67 éves korában elhunyt püspököt. Angelo Moreschi nagy népszerűségnek örvendett Etiópiában; a helyiek apaként tekintettek rá. Kiemelten foglalkozott az ifjúságpasztorációval és a szegények, rászorulók támogatásával. Ma is emlegetik az emberek, hogy amikor a Baro folyó mentén lévő falvakba először ellátogatott, az első dolga az volt, hogy az alultáplált gyerekeknek osztott vitaminokkal dúsított kekszet. Angelo Moreschi szalézi szerzetesként 46 évig, papként 38 évig, püspökként több mint tíz évig szolgálta a rászorulókat.

Cukorbetegségben szenvedett és amputálták az egyik lábát. Kezelés miatt utazott az észak-olaszországi Bresciába. Vissza akart térni Etiópiába, hogy azon a helyen töltse el utolsó napjait, amit az otthonának nevezett, ám a múlt héten kiderült, elkapta a koronavírust, így már nem utazhatott haza.

Forrás: CNA; Romkat.ro; Vatican News

Fotó: Agenzia Info Salesiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria