Karácsonykor is meggyűlt a baja a kopt egyháznak a közösségi médiában terjedő álhírekkel

Kitekintő – 2021. január 14., csütörtök | 17:14

Legutóbb azt híresztelték az egyiptomi közösségi médiában, hogy egy 2006-ban elhunyt, köztiszteletben álló apáca jelent meg II. Tavadrosz pátriárka január 6-án este bemutatott karácsonyi szentmiséjén. Bulosz Halim atya, a kopt ortodox egyház szóvivője ezért is hívta fel a figyelmet, hogy mennyire nem mindegy, honnan szerzik be az Egyházzal kapcsolatos információkat a hívek és az érdeklődők.

„A kommunikációs platformok és közösségi hálózatok megsokszorozódása információs káoszt okoz. Bárki írhat üzeneteket, és bármit megoszthat a világhálón, anélkül hogy számot kellene adnia a közzétett tartalmak hitelességéről, s még a forrásukat sem kell megjelölnie” – fogalmazott az Egyházról terjedő álhírek kapcsán Bulosz Halim a Fides katolikus hírügynökségnek.

A fenti jelenség nagymértékben befolyásolhatja sokak lelkiismeretét, s Halim atya megítélése szerint még a szükséges és időben közzétett hivatalos cáfolatokkal sem lehet ennek gátat szabni. Éppen ezért aki a kopt ortodox egyházzal kapcsolatos megbízható híreket keres, annak határozottan azt javasolják, hogy kövesse a kopt ortodox patriarkátus vagy II. Tavadrosz pátriárka hivatalos kommunikációs felületein közzétett információkat, ragaszkodjon ezekhez, és ne adjon hitelt a mendemondáknak vagy a légből kapott találgatásoknak – tanácsolta a kopt szóvivő.

A legutóbbi eset, amely felkeltette a kopt ortodox patriarkátus kommunikációs felelőseinek figyelmét, egy olyan információ vírusszerű terjedése volt a közösségi médiában, mely szerint a Nagy Szent Paisziosz-kolostorban január 6-án este, a Tavadrosz pátriárka által vezetett karácsonyi szent liturgia alatt csodálatos módon megjelent Tamav Irini nővér. A híres kopt szerzetesnő 1936-tól 2006-ig élt, a kopt hagyomány több csodát tart számon, amely a közbenjárására – részben még földi élete során – történt. A szóbeszéd közösségi médiában való terjedésének módja arra késztette a kopt ortodox egyház kommunikációs felelőseit, hogy hivatalos cáfolatot adjanak közre, kérve az embereket, hogy ne terjesszék tovább az álhírt.

Tamav Irini („Irén anyánk”), a Szent Merkúriusz és Remete Szent Antal-kolostor apátnője volt Kairóban, nemegyszer több ezer kopt keresztény vett részt az általa szervezett találkozókon. Beszélt nekik a paradicsomról, arról, hogy az ember arra van meghívva, hogy örökké tartó boldogság részese legyen, valamint a szentek közbenjárására történt csodákról. A népi hagyomány szerint többször is megjelent két helyen egy időben, s más csodás jelenésekről is szólnak, például hogy Szent Merkúriusz társaságában váratlanul megjelent az akkori egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak házának bezárt szobájában, hogy meggyőzze őt egy autópálya építési tervének módosításáról, mely kolostora egy részének lerombolásával járt volna.

A kopt ortodox egyház már régóta figyeli a közösségi média térnyerésének hatásait az egyházi közösségek életében. II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka az Alexandria-Pharos Rotary Club képviselői előtt legutóbb elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy nyilvánvalóan nem a közösségi média nyitja meg a ma embere előtt a paradicsom kapuit, hozzátéve, hogy ez a platform kétélű fegyver, akár egy kés, melyet helyesen és helytelenül, romboló erővel is lehet használni, így képes ártani az embereknek, és szétszaggathatja a társadalom szövetét.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Illusztráció: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria