A legfőbb Mestertől tanulunk – Pedagógusbúcsú Máriapócson

Hazai – 2022. június 29., szerda | 16:57

A Magyar Görögkatolikus Egyházhoz tartozó pedagógusok hagyományosan Máriapócson gyűlnek össze, hogy hálát adjanak a tanév során kapott kegyelmekért. Az idén június 25-én megtartott ünnepi alkalomról Papp Zoltán készített beszámolót, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Az utóbbi két esztendőben a járványhelyzet miatt sajnos nem tudtunk jelentős létszámban összegyűlni, ezért különösen nagy öröm volt látni a mintegy hatszáz pedagógus hálaadását Máriapócson.

A pedagógusbúcsú amiatt is különleges, mert hagyományosan nem csupán templomi összejövetelt jelent – bár a Szent Liturgia a nap kiemelkedő eseménye –, hanem szakmai és személyes találkozások alkalma is.

Ebben az esztendőben a búcsún a Miskolci Egyházmegye szervezésében szakmai előadáson vehettek részt a pedagógusok. Horváth Ádám, a Maker’s Redbox szakmai műhely igazgatója az alkotópedagógia fontosságáról beszélt. Rámutatott arra, hogyan változnak az iskola és a tanárok iránt támasztott igények.

Változnak az ismeretszerzési módszerek is, s ehhez a pedagógiának és a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. A tantermek helyett alkotóterek kellenek, ahol a gyermekek kreatívan, csapatmunkában tudnak tanulni és felkészülni a jövőre.

Az előadás után a Miskolci Egyházmegye néhány intézményének képviselője bemutatta, hogy az elhangzottak hogyan épülnek be a mindennapi tanítási gyakorlatba.

Már az óvodában egyszerű robotok programozásával lehet fejleszteni a gyerekek képességeit. Általános iskoláinkban LEGO-matek működik, valamint olyan alkotóműhelyek létesülnek, ahol a gyerekek játszva sajátítják el a legfontosabb ismereteket.

A Neurofeedback alkalmazásával pedig a sajátos nevelési igényű gyermekeknek lehet segíteni a felzárkózásban.

A pedagógusok a nap folyamán megtekinthették az iskolai bemutató standokat, és közben beszélgethettek örömeikről és az őket érintő kihívásokról.

A Szent Liturgiát Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke vezette, mindhárom görögkatolikus egyházmegye iskolalelkészeinek koncelebrálásával.

A püspök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy minden pedagógus egyben tanítvány is. Csak akkor lehetünk jó tanítók, ha hajlandók vagyunk tanulni a legfőbb Mestertől.

A Szent Liturgia után együtt ünnepelhettük az év katekétáját és az év pap katekétáját. Az elismerést Papp Annamária tisztelendő asszony érdemelte ki, aki a Miskolci Egyházmegye Hitoktatási irodájának munkatársa és az Isten Családjában című hittankönyv szerzője, valamint Bodnár Attila atya, aki jelenleg a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola iskolalelkésze.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Szöveg: Papp Zoltán

Fotó: Orosz Rita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria