A lelki egészségért tartott családi pikniket a váci MotiVÁCió Képzési Műhely

Hazai – 2024. június 21., péntek | 10:08

Június 8-án második alkalommal szervezett a váci MotiVÁCió Képzési Műhely családi pikniket mindazoknak, akik érdeklődnek a képzések, önismereti programok és egyéb, a központ által nyújtott mentálhigiénés szolgáltatások iránt, és szerettek volna bepillantást nyerni az egyházmegyei fenntartású képzési műhely működésébe. A gyerekeket kézműves-foglalkozás és játékok várták.

A MotiVÁCió műhely idén második alkalommal rendezte meg Családi önismereti piknik címen azt az egész napos programot, amelyre mindazokat várták, akik önmaguk és családjuk lelki egészségéért tenni szeretnének. A nap során a műhely által nyújtott szolgáltatásokkal lehetett ismerkedni, valamint beszélgetni a csoportvezetőkkel, mentálhigiénés szakemberekkel és természetesen egymással.

A résztvevők betekintést nyertek a bibliodráma módszerébe, a női és férfi önismereti csoportmunkába. Konzultálhattak többek között a „Szülő lettem! Hogyan éljem túl?” nevű csoport vezetőjével, Kosztolányi Anna Rózával, aki hasznos tanácsokkal tud szolgálni az első gyermeket nevelő fiatal családok számára. Szintén jelen volt Babai-Szénégető Adrienn, aki gyászterapeutaként segíti mindazokat, akik veszteséget éltek át családjukban.

A délután folyamán Elekes Györgyi, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) tanára és Burai Csaba, a ráckeresztúri MRE KIMM Drogterápiás Otthon munkatársa drogprevenciós beszélgetést tartott azok számára, akik a serdülőkori drogfogyasztással és egyéb függőségekkel kapcsolatos veszélyekről, illetve ezek kezeléséről, vagy az ezekkel összefüggő, családban felmerülő nevelési helyzetekről érdeklődtek. A nap programját az Apor Impro Társulat érzelmeket kifejező előadása zárta.

A családi nap keretében zárult a Váci Egyházmegyei Családközpont által szervezett családcsoport-vezető képzés második sorozata. Ebben olyan házaspárok vettek részt, akik plébániai szinten már vezetnek családcsoportot, vagy szeretnének ilyet indítani. A képzés egy hétvégi önismereti modulból állt, majd öt hónapon keresztül havonta egy estét töltöttek együtt a részt vevő házaspárok, akik a családi élethez kapcsolódó témákban egy-egy foglalkozást vezettek le, amelyet utána közösen értékeltek módszertani szempontból. A képzést Páll Melinda, a családközpont munkatársa és Nagy Zsolt mentálhigiénés szakember vezették. Hasonló képzés ősszel Szolnokon indul majd, amire plébánosi ajánlással lehet jelentkezni.

Az önismereti piknik az AVKF „Mentálhigiénés tréningsorozat és képzésfejlesztés” programjának támogatásával, a főiskola és a fenntartó Váci Egyházmegye szakembereinek bevonásával, a MotiVÁCió Képzési Műhely keretei között valósulhatott meg.

A műhely küldetése a lelki egészség támogatása egyéni, pár- és családterápiás, illetve csoportos formában. Szakemberei életútbeli elakadások, krízisek esetén, munkahelyi, családi, párkapcsolati nehézségekben, gyász- és veszteségfeldolgozás kapcsán tudnak segíteni, valamint olyan esetekben, amikor megküzdési nehézségek, illetve önismereti kérdések merülnek fel. A Váci Egyházmegyében és Vác város térségében élők számára nyújtanak elsősorban a lelki egészség megőrzését támogató mentálhigiénés és közösségfejlesztő tréningeket.

2024 őszén az alábbi csoportok indulnak újra, melyekre várják a jelentkezőket:

– Erőforrás csoport: sorstárs-támogató csoport eltérő fejlődésű (pl. autizmusban, ADHD-ban érintett) gyermekek szüleinek kéthetente, összesen 10 alkalommal;
– Gyászolók közössége: tíz alkalmas csoportfolyamat gyászolók számára kéthetente péntek esténként;
– Fonódó női kör: önismereti csoport nők számára kéthetente hétköznap délután;
– Szülő lettem!: négy alkalmas csoport elsőgyermekes anyukáknak és apukáknak közösen.

További információ a programokról, tanácsadási lehetőségekről és a támogatott részvétel lehetőségéről ITT kapható. 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria