A lengyel püspöki konferencia védelmébe veszi az abortuszt elutasító orvost

Kitekintő – 2014. július 17., csütörtök | 10:00

Lengyelország püspökei nyilatkozatban vették védelmükbe július 17-én Bogdan Chazan abortuszt elutasító orvos professzort, egyúttal a terhesség-megszakítással kapcsolatos, ellentmondásos jogi előírások módosítását is javasolták – közli az MTI.

A hívő katolikus professzort múlt héten Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester elbocsátotta az egyik fővárosi nőgyógyászati klinika igazgatói posztjáról, miután kiderült, hogy nem volt hajlandó elvégezni a terhesség-megszakítást egy mesterséges megtermékenyítéssel fogant, de súlyosan sérült magzat esetében. Chazan nem irányította az anyát egy másik nőgyógyászhoz sem, mert meggyőződése szerint egy ilyen ajánlás erkölcstelen cselekedetben való bűnrészességet jelentene.

Az egyházi méltóságok nyilatkozatukban az Evangelium vitae pápai enciklikára hivatkoznak, amely szerint „az orvosok, az egészségügyi dolgozók, a kórházak, klinikák és szanatóriumok vezetői számára biztosítani kell az élet elleni cselekményekben való részvétel visszautasításának lehetőségét. Ha valaki lelkiismerete alapján tiltakozik, annak nemcsak a büntetőjogi, hanem bármiféle hivatásbeli, gazdasági, fegyelmi vagy törvényes rossz következménytől is mentesnek kell maradnia”.

A lengyel püspöki konferencia tagjai nyilatkozatukban azon jogi előírások harmonizálása mellett is kiállnak, amelyek egyfelől lehetővé teszik, hogy az orvosok a lelkiismereti záradékra hivatkozva elutasítsák az abortusz elvégzését, másfelől arra kötelezik őket, hogy a beteget az abortuszt elvégezni hajlandó kórházba irányítsák. Hogy pontosan milyen változtatásra gondolnak, az nem derült ki.

Lengyelországban az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete forog veszélyben, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el. Az orvos lelkiismereti okokból megtagadhatja a beavatkozás elvégzését, ilyenkor azonban az anyát egy másik orvoshoz kell küldenie.

Chazan professzort korábban több politikus és újságíró mellett Donald Tusk is bírálta. A miniszterelnök, akárcsak a varsói főpolgármester, szintén hívő katolikus. A katolikus Egyház viszont az abortuszt megtagadó orvos mellett állt ki. Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek szerint Chazan elbocsátása „veszélyes precedenst teremt, amely nemcsak a katolikusok, hanem minden ember jogát sérti”.

Chazan professzor egyike annak a mintegy háromezer lengyel orvosnak és egészségügyi dolgozónak, akik aláírták az úgynevezett hit nyilatkozatát. Ebben vállalták, hogy nem hajtanak végre a lelkiismeretükkel ellenkező beavatkozást.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria