A lengyel püspökök ad limina látogatást tesznek a Vatikánban

Kitekintő – 2021. október 17., vasárnap | 15:12

A pandémia miatt az „ad limina apostolorum”, vagyis az apostolfejedelmek sírjainál tett püspöki látogatások több mint egy éven át szüneteltek. Most szeptemberben a francia főpásztorok négy héten át, négy csoportban újrakezdték a – püspöki konferenciánként egyébként ötévente szokásos – ad limina látogatásokat. Októberben a lengyel püspökök folytatják a sort.

A hónap első hetében a kelet-lengyelországi egyházmegyék püspökei kezdték meg egyhetes vatikáni látogatássorozatukat, majd ezen a héten a lengyel püspöki kar második, húszfős csoportja járt a Vatikánban.

A lengyel püspökök ad limina látogatásának koordinátora Leszek Gęsiak jezsuita szerzetes, a lengyel püspöki konferencia szóvivője, aki korábban éveken át vezette a Vatikáni Rádió lengyel adását. Tájékoztatása szerint az egyes csoportok a nagyon intenzív munkahét során huszonhárom vatikáni dikasztériumot és egyéb intézményt keresnek fel. A nagyobb dikasztériumoknál, mint például a Hittani, a Püspöki és a Papi Kongregáció, a főpásztorok teljes csoportja részt vesz az egyes intézmények vezetőivel folytatott találkozókon, egyébként pedig illetékesség szerint elosztva, kisebb csoportokban találkoznak az egyházi élet összes érintett szakterületének vezetőivel.

Az egyhetes ad limina látogatás csúcspontja a péntek délelőtt lesz, amikor Ferenc pápa hosszabb, általában másfél-két órás audiencia keretében fogadja az egyes csoportokat. Az ad limina látogatás tanácskozásairól a Szentszék nem ad tájékoztatást, hanem azok végeztével nyilatkozik a püspökök szóvivője. Csütörtök reggelente a lengyel püspökök a vatikáni Szent Péter-bazilikában Szent II. János Pál pápa sírjánál, a Szent Sebestyén-oltárnál koncelebrált szentmisén vesznek részt, együtt a zarándokokkal és a római lengyel közösség tagjaival.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria