A Magyar Értéktárba került a máriapócsi nemzeti kegyhely és a pócsi búcsúk

Hazai – 2020. október 17., szombat | 18:37

A Hungarikum Bizottság Lakiteleken ülésezett október 15-én. Ennek során tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Utóbbinak része lett a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk.

Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere és Kiss András megyei közgyűlési képviselő javaslatára tárgyalta a Hungarikum Bizottság azt, hogy a Magyar Értéktár részét képezze Máriapócs, továbbá helyet kapjanak abban a búcsúk is.

A kérelmezők szerint Máriapócs fontos szerepet tölt be a Kárpát-medencei magyar görögkatolikusság történelmi-spirituális emlékeinek ápolásában, megőrzésében és gyarapításában, hűen azokhoz a tradíciókhoz, melyek a Magyar Görögkatolikus Egyházban már évszázadok óta léteznek.

Papp Bertalan és Kiss András kérésüket azzal is indokolták, hogy a magyarországi görögkatolikusság ikonikus színtere, egyben Közép-Európa leglátogatottabb görögkatolikus zarándokhelye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leglátogatottabb turisztikai centruma a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely, ahová évente több százezer zarándok látogat el, nemcsak az országhatáron belülről, hanem határon kívülről is. A máriapócsi bazilika pedig kiemelt jelentőségű nemzeti kincs.

A polgármester és a megyei közgyűlési képviselő javaslatát támogatták Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Hierotheosz Egyesület, továbbá Simicskó István KDNP-s és  Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselők.

A Hungarikum Bizottság október 15-én lakiteleki ülésén elfogadta a kérelmet, és így a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk bekerültek a Magyar Értéktárba. A távlati cél az, hogy a görögkatolikusok spirituális központja a Hungarikumok jegyzékébe is bekerüljön.

Kocsis Fülöp metropolita kiemelte, azért örül a döntésnek, mert ha Máriapócs hungarikummá válhat, akkor ezzel a magyar nemzet – túl azon, hogy elismeri nemzeti kegyhelyünk népeket összefogó erejét – hitet tesz amellett, hogy ez a lelki központ gyógyítólag hat nemzetünk lelkére és lelkiismeretére is.

A Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja munkatársának kérdésére Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elmondta, szerinte ezzel az előterjesztéssel saját magunk adósságát törlesztettük jó szívvel a Szűzanya, Máriapócs népe és az ide évszázadok óta elzarándokló hívek felé.

Simicskó István szintén sokat lobbizott azért, hogy a Magyar Értéktárba bekerüljön Máriapócs, aminek  szellemisége szerinte olyan összetartó erő, mely nemcsak a hívő emberek közösségének, hanem egész magyar nemzetünknek a javát szolgálja. Hangsúlyozta: sosem szabad elfelejtenünk, hogy múltunk megóvása elengedhetetlen jövőnk építéséhez. „Ma, amikor a globalizálódó világ bizonyos mozgalmai a nemzetállamok megmaradása ellen dolgoznak, kiemelt küldetésünk megóvni nemzeti örökségünket és hitünket, mely identitásunk elválaszthatatlan része” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma most 181-re emelkedett.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria