A másik ember boldogságán kell dolgoznunk – Véget ért a házasság hete a Pécsi Egyházmegyében

2019. február 22., péntek | 9:03

Február 17-én véget ért a házasság hete. A Pécsi Egyházmegye területén, Baranya és Tolna megye nyolc városában a programsorozatot szentmise és a házaspárok megáldása zárta a pécsi székesegyházban.

Országszerte számos ismert személyiség kiállt a házasság és a család ügye mellett a február 9. és 17. között zajló rendezvénysorozat alatt. Lackfi János költő és Pindroch Csaba színművész Pécsre, Gundel Takács Gábor újságíró, televíziós műsorvezető Paksra, Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Pécs mellett Dombóvárra és Mohácsra is ellátogatott, ahol a házasság hetében a főtéren álló Fogadalmi templom (Magyarok Nagyasszonya-templom) homlokzatára kifeszített molinón a „Holtomiglan, holtodiglan” felirat hirdette a házasság felbonthatatlanságába vetett hitet.

Idén a pécsi székesegyház farsangi bálja is kapcsolódott a házasság hetéhez: a rendezvényt február 16-án a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház Kivilágosodik című, magyarbődi táncokból összeállított előadása nyitotta. Az idén 15 éves együttes művészeti vezetője, Gálber Attila koreográfiájának középpontjában a szerelem állt.

Február 17-én, a rendezvénysorozat zárónapján az egyházmegye több településén ajánlották fel a vasárnapi szentmisét a házaspárokért, akik a liturgia végén áldásban részesültek.


Pécsett, a székesegyházban Nyúl Viktor pasztorális helynök arra buzdította a házaspárokat, hogy ne csupán mint „szülő 1” és „szülő 2”, hanem mint édesanya és édesapa legyenek az Istentől kapott reménynek, boldogságnak a sugárzói.

„A másik ember boldogságán kell dolgoznunk. Akkor lehetek boldog, ha a másik ember boldogságán dolgozom” – fogalmazott. A házaspárok pedig az oltártól a nyugati kapuig sorakoztak, egymás felé fordulva, hogy így újítsák meg házassági fogadalmukat. A szentmise után a püspökség kocsiszínében szeretetvendégségre várták a házaspárokat.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

21:44
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

20:18