A Mátyás-templomban tart jótékonysági egyházzenei áhítatot a Vox Mirabilis kamarakórus

Kultúra – 2017. január 27., péntek | 14:23

Az élénk zenei életéről híres budavári Nagyboldogasszony-, ismertebb nevén Mátyás-templomban lép fel január 29-én, vasárnap este fél nyolctól a Vox Mirabilis kamarakórus.


Az ingyenes koncerten az orosz ortodox egyházi zeneirodalom gyöngyszemeit, így Rahmanyinov, Csajkovszkij, Szviridov, Csesznokov és Kasztalszkij kórusműveit hallgathatják meg az érdeklődők. Az áhítaton gyűjtött adományokat a veronai buszbaleset lelki és testi sérültjeinek juttatják el.

A Vox Mirabilis a székesfehérvári Krisztus Király-plébánia kórusaként jött létre 1957-ben. Elsősorban katolikus szertartásokon énekelnek, de szívesen vesznek részt a testvéregyházak ünnepi alkalmain is. Rendszeresen szerepelnek kiállításmegnyitókon, konferenciákon, jótékonysági programokon, díjátadó ünnepségeken az ország számos településén, de felléptek már több európai városban is. Koncertjeiket számos alkalommal közvetítette a közszolgálati és a katolikus rádió. A Vox Mirabilis tavaly júniusban részt vett a Mária Rádió II. Kórusversenyén, amelyen negyvenhét együttes mérte összes tudását. A Vox Mirabilis két kategóriában, a szabadon választott és a kötelező kórusműhöz kötött versenyprogramban indult, és mindkét kategóriában arany minősítést szerzett, a szabadon választott programban emellett első helyezést ért el.
 
A kamarakórus egyedüli magyar énekegyüttesként hallható a különböző nemzetek legjellemzőbb kórusműveit bemutató, 2015-ben a Chortównia nemzetközi kórusszövetség kezdeményezésére elkészült CD-n. Az énekkar munkáját negyedszázada irányító Zemlényi Katica karnagy szerint „nagy megtiszteltetés volt felkerülni erre a CD-re, amelyen csak már elismert, nemzetközi kórusversenyeken kimagasló eredményeket elért együttesek szerepelhetnek”.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Atempo.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria