A média azért van, hogy jobbá tegye a világot! – Képzés a Romano Mária Rádió új munkatársainak

Hazai – 2019. október 23., szerda | 14:00

A Mária Rádió pályázatot nyert cigányrádió-hálózat kialakítására. A Romano Mária Rádió munkájába a Nyíregyházi Egyházmegye területéről – a cigánypasztorációs bizottság révén – sokan szeretnének bekapcsolódni. Az új médiamunkatársak számára október 15–16-án Szombathelyen képzést tartottak, melyről Orosz Rita cigánypasztorációs referens készített beszámolót. Írását szerkesztve közöljük.

Nyolcan utaztak Szombathelyre a Nyíregyházi Egyházmegyéből, hogy tanuljanak s lelkileg töltekezzenek a kétnapos rendezvényen – oktatók, a már működő rádióállomások képviselői, valamint Székely János szombathelyi megyéspüspök és Orsos Zoltán cigány származású római katolikus lelkipásztor vezetésével.

Október 15-én magyarországi, felvidéki, erdélyi és vajdasági beszámolókat hallhattak a jelenlévők. „Ami megjelenik a cigányokról, nagy ritkán kiemelkedően jó, többségében kiemelkedően rossz. Átlagos cigányokról nincs képe a társadalomnak” – szögezte le Ferencz Emese erdélyi lelkipásztori kisegítő. E gondolat a program során újra és újra szóba került – sokan rendelkeznek hasonló tapasztalattal. A képzésen megfogalmazták, hogy reális képet kell nyújtani a romákról a többségi társadalom számára.

„Nem hidakat kell építenünk cigányok és nem cigányok között. Arra a hídra vagy rá fog lépni valaki, vagy nem. Gázoljunk bele bátran a vízbe, az sem baj, ha felkavarodik!” – hangsúlyozta a Mária Rádió erdélyi műsorigazgatója, Karácson Tibor atya, aki bátorságra és egyenességre hívta a hallgatóságot.

Biztató szavakkal beszélt a szervezett, átgondolt vajdasági stratégiákról; őszintén a nehézségekről és a megdöbbentő adatokról Fehérvári Magda, akinek személyében – Orosz Rita cigánypasztorációs referens megfogalmazása szerint – egyesül a közigazgatási akarat, az Egyház segíteni akarása és a katolikus elhivatottság.

„A szlovák kormány véleménye, hogy náluk nincs cigányprobléma… Így nehéz rá megoldást találni” – a felvidéki Kacz Gábor beszámolójából kirajzolódott, milyen nehéz körülmények között dolgoznak. Ez is mutatja a Romano Mária Rádió különleges jelentőségét.

Az előadások és beszámolók után a résztvevők elsétáltak a bazilikához, ahol Székely János püspök mutatott be szentmisét. A főpásztor a szertartás után az ajtónál várta a távozókat, mindenkivel kezet fogott, majd meghívta a jelenlévőket a püspöki palotába és az ott található múzeumba.

Október 16-án Orsos Zoltán atya gondoskodott a lelki táplálékról. Kiemelte: „Mindenki számára ugyanaz az evangélium, ugyanaz a mérce! Nem lehet »enyhített evangéliumot« adni valakinek csak azért, mert ő cigány. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy a máról holnapra élő embereknek nehéz az örök életre koncentrálni. A pillanatnyi gond miatt nem képesek a jövővel, a hosszú távú dolgokkal foglalkozni.” A lelkipásztor azt kérte: próbálja a cigány és nem cigány minél jobban megismerni egymást, hiszen ez az elfogadás alapja.

Orsos Zoltán reményét fejezte ki, hogy a Romano Mária Rádió teljesíti azt a küldetését, hogy vágyat ébresszen az emberekben arra, hogy megismerjék egymást.

A program további részében Osvay Péter és Baranyi Mária a rádiózás alapjairól beszéltek. A cigány származású Mária elmondta: gyerekkori álma valósult meg azzal, hogy a Kossuth Rádiónál és a Nők Lapjánál is dolgozhatott. A bekapcsolódni vágyókat saját példájával és mottójával segítette: „Hátrányból előnyt, álomból valóságot!”

Osvay Péter, a képzés főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy „sose felejtsük el, hogy a média alapvetően azért van, hogy jobbítsa a világot”.

Szöveg és fotó: Orosz Rita/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria