A moldvai csángók nem tarthatták meg június végén bákói magyar miséjüket

Külhoni – 2020. július 1., szerda | 14:08

Nem tarthatták meg június végén a bákói magyar miséjüket a moldvai csángók – írta június 30-án a Maszol.ro portál.

A misére annak ellenére nem kerülhetett sor, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat már részben feloldották: a hatóságok május 15-től szabad téren, június 16-tól pedig a templomokban is engedélyezték a szertartásokat. A templomban tartott miséknél a résztvevőknek kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és szájmaszkot kell viselniük. A június 28-i vasárnapi magyar misét ennek ellenére a koronavírus-járványra hivatkozva mondták le.

Mariut Felix, a magyar miséken szolgálatot teljesítő forrófalvi római katolikus plébános a Maszol.ro portálnak elmondta: a jászvásári püspökség döntött arról, hogy elmarad a júniusi mise, mert kicsi az erre kijelölt bákói templom, és nem biztosíthatók benne a megfelelő feltételek. A lelkipásztor szerint járványügyi szempontból az is veszélyt jelent, hogy a magyar misére több faluból érkeznek hívek, így nagyobb területen terjedhet a betegség. Mariut Felix meggyőződéssel állította, hogy újraindulhatnak a bákói magyar misék, ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

A bákói magyar misékre való eljutást Antal János, a Forrófalvi Kulturális Egyesület vezetője szervezi. Elmondta: a csángók készültek a magyar misére, de az utolsó pillanatban értesültek a püspökség döntéséről. A szervező értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a román nyelvű szertartások zavartalanul megtarthatók Bákóban, a havi egy magyar szentmise viszont nem.

* * *

A moldvai csángók csaknem harminc éve küzdenek a jászvásári római katolikus egyházmegye vezetőivel a magyar liturgiák engedélyezéséért. Az egyházmegyét 41 éven át vezető, tavaly augusztusban nyugdíjba vonult Petru Gherghel püspök a kétezres évek elején azt hangoztatta, hogy csak akkor engedélyezi a magyar nyelvű misét, ha megbizonyosodik róla, hogy a hívek legkevesebb két százaléka nem érti a román nyelvet. Később arra hivatkozva utasította el a magyar szertartást, hogy a csángó nem magyar nyelv. Végül Ferenc pápa tavalyi romániai látogatására készülve 2019 januárjától lehetővé tette, hogy a bákói Szent Miklós-plébániatemplomban minden hónap utolsó vasárnapján délben egy magyar misét is tartsanak.

Nyisztor Tinka, a pusztinai Szent István Egyesület elnöke, a moldvai magyar misék igényének legfőbb szószólója korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a havi egy bákói szertartás korántsem oldotta meg a magyar misék kérdését. Az egyesületi vezető Iosif Paulettől, a jászvásári egyházmegye új püspökétől azt remélte, hogy valamennyi olyan településen engedélyezi a magyar misét, ahol a hívek egy része igényli ezt.

A jászvásári püspökséghez tartozó nyolc moldvai megyében – a püspökség honlapján közölt adatok szerint – 206 ezer római katolikus hívet tartanak számon. Magyar kutatók 30-40 ezerre becsülik azoknak a moldvai katolikusoknak a számát, akik beszélik a magyar valamely helyi nyelvjárását.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria