A nemzet visszanyerte önbecsülését – Imádsággal emlékeztek az ’56-os hősökre Székesfehérváron

Hazai – 2019. október 22., kedd | 20:39

A székesfehérvári püspökség meghívására idén ismét a székesegyház oldalánál lévő emlékkeresztnél tartották meg az 1956-os forradalomra és a hősökre emlékező ünnepséget október 22-én. A megemlékezésen részt vettek városi és megyei közéleti vezetők, a város különböző intézményeinek képviselői, a történelmi egyházak vezetői, valamint számos emlékező.

Az emlékkeresztnél Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet.

Amikor függetlenségünket védjük, a forradalmárok sugárzó eszméit képviseljük. Több ezer éve itt élünk a Kárpátok bércei között, és mint oldott kéve a nagyvilágban. Magyarország vérzivataros történetében sok csatát vesztett, de minden ellenségét túlélte – emelte ki a szónok. – Birodalmak jöttek-mentek, de mint az égő gyertya, lassan elégtek. Mindent túléltünk és megmaradtunk. A nemzet visszanyerte önbecsülését. A 21. századba győztesként léptünk be, mert újra szabadok és függetlenek vagyunk.

Szabadságunkért, függetlenségünkért naponta elementáris harcot vívunk. Történelmi feladatunk egy tettre kész, változtatni akaró nemzedék felnevelése. Magyarországnak a nemzet fennmaradásáért olyan kiművelt ifjúságra, jövőképpel rendelkező vezetőkre van szüksége, akik megfelelő szellemi képességekkel rendelkeznek, akik az egész világra kiterjedő összefüggésben gondolkodnak, akik etikai, erkölcsi és vallásos kompetenciájukkal, párbeszéddel és egyezkedő szóval, emberközpontú világot építenek – hangsúlyozta ünnepi beszédében az iskolaigazgató.

Az ünnepségen Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Berze János református lelkész és Révész Lajos baptista lelkész imádságban kérték, hogy akik a hazáért és szeretteikért adták életüket, leljenek békét az örök hazában és részesüljenek a feltámadás dicsőségében.

A történelmi egyházak képviselői, a közéleti vezetők, civil szervezetek, valamint az emlékező hozzátartozók együttérzésüket és tiszteletüket kifejezve koszorúkat helyeztek el az áldozatok emlékére. 

A megemlékezésen részt vettek a Szent Imre Általános Iskola tanulói. Elhangzottak Kremnitzky Géza, a Hungarikum együttes vezetője énekei, valamint Baráth Eszter előadásában Jankovich Ferenc Forradalom című verse.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Skobrák Dénes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria