A nuncius vezetett kettős búcsút Mátraverebély-Szentkúton

Hazai – 2019. október 18., péntek | 16:48

Magyarok Nagyasszonya- és Rózsafüzér Királynője-búcsút tartottak október 6-án, vasárnap Mátraverebély-Szentkúton. Az ünnepi alkalmon Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa celebrált szentmisét.

A búcsúra sok zarándok érkezett, hogy együtt kérjék Magyarország Patrónáját, maradjon a magyar nemzet őre, mint ahogy az volt eddig is a Szent István-i országfelajánlást követő sok-sok évszázadon keresztül.

A nap folyamán a résztvevők meghallgatták Schnider Angelika domonkos nővér előadását, aki katekézisében a házasságról elmélkedett. „A házasság a »legszigorúbb szerzetesrend«, melyben a férfi és a nő folyamatos önátadása történik, a házasságkötéssel új életállapot veszi kezdetét, melyben a pár Isten felé segíti egymást. Ezért ebből az elköteleződésből, valamint az életszövetségből Isten szeretetének kell mindvégig sugároznia. Az előforduló krízishelyzetek együtt leküzdhetők, ezért a hátrahagyott akadály építi a kapcsolatot, gyümölcse pedig a szilárd hűség és az életszentség útján történő haladás lesz” – mondta.

Az ünnepi szentmisére megtelt a barlangoltár előtti tér. A zarándokok keresztjei és zászlói mögött érkezett az oltárhoz a papság és az asszisztencia kíséretében a szentmisét celebráló Michael August Blume apostoli nuncius, aki magyarul mutatta be a szentmiseáldozatot. Beszédében elmondta, hogy idén októberre Ferenc pápa rendkívüli missziós hónapot hirdetett meg. „A Magyarok Nagyasszonya legyen minden hívő segítségére, hogy missziós tanítvánnyá tudjon válni környezetében. Tekintsünk Máriára, hiszen amikor az angyal hírül adta számára, hogy az Isten Fiának édesanyja lesz, azonnal Erzsébethez sietett, majd együtt hirdették az új világ kezdetét. A Boldogságos Szűz édesanyaként mindig közel volt Fiához, Jézusra mutatott, és ma is ugyanazt teszi. Ti azért jöttetek ma Mátraverebély-Szentkútra, hogy találkozzatok Máriával, aki megmutatja számotokra a Szent Fia felé vezető utat, aki maga az út, az igazság és az élet. Figyeljünk hát Mária szavára, fogadjuk meg útmutatásait, mindennapi evangelizációs iránymutatását, hogy a szeretet eszközeivé válhassunk!” – fogalmazott szentbeszédében Michael August Blume.

Forrás: Molnár János érsekvadkerti zarándok/Váci Egyházmegye

Fotó: Kristók János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria