Máriapócsról indul országjáró útjára az eucharisztikus világkongresszus missziós keresztje

2018. február 14. szerda 17:28

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként a jelenleg Esztergomban található missziós kereszt útnak indul a Kárpát-medencében, hogy bejárja a katolikus egyházmegyéket. Első állomása a Nyíregyházi Egyházmegyében lesz: március 2-ától kilenc helyszínre jut el bő két hét alatt.

A keresztet, amely egy több mint három méteres tölgyfa kereszt – motívumkincsével a honfoglalás korát idéző – bronz borítással, 2007-re, a budapesti városmisszióra készítették. Tíz évvel később, tavaly a Vatikánba is eljutott a magyar katolikus püspökök ad limina látogatása során, s ott Ferenc pápa megáldotta a missziós keresztet, mely tavasszal indul országjáró és határon túli körútjára.

Március 2-án Máriapócsra érkezik a Nyíregyházi Egyházmegyében, s az egyes állomásokon – Mátészalkán, Csengerben, Kisvárdán, Újfehértón, Nyíregyháza-Örökösföldön, Nyíregyháza-Jósavárosban, Nyíregyháza-Kertvárosban és a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban – két-három napig tartózkodik.

A kereszt különlegessége, hogy a Szent Kereszt egy darabját és további tizennyolc ereklyét is elhelyeztek benne, s ezzel a magyar szentek egyedülálló ereklyetartójává is vált.

A Nemzeti Eucharisztikus Bizottság nyíregyházi egyházmegyei felelőse, Verdes Miklós így ír a kereszt és az Eucharisztia összekapcsolódásáról:

„A kereszt érkezése Kereszthódoló vasárnapra esik, így jelenléte a nagyböjt tartalmas eltöltéséhez is segítséget nyújthat. Egyszersmind elgondolkozhatunk az Eucharisztiához való viszonyunkon. »Kereszt által lett az egész világ öröme«, imádkozzuk a feltámadási reggeli zsolozsmában. A keresztáldozat elővételezéseként annak előestéjén adta »szent tanítványainak és apostolainak«, s adta nekünk testét és vérét lelki táplálékul, mely nekünk »valóban étel, és valóban ital«. Amikor szentáldozáshoz járulunk, akkor igent mondunk a keresztre, Krisztusra, átéljük azt a békét adó valóságot, hogy ő velünk van mindennap, s megvalljuk hitünket, hogy e táplálék által nekünk örök életet ad, örök életünk van. Közelítsünk hát bizalommal a kereszt felé, mint Mózes korában a rézkígyóra tekintettek hittel a zsidók, s keressük éhezve-szomjazva a találkozást az Eucharisztiában szüntelen közelítő, bennünket váró Krisztussal. »Az ajtónál állok és zörgetek.« – Nekem szól, engem hív Krisztus.”

Amint 2015-ben a máriapócsi kegykép körútja, a missziós kereszt kéthetes tartózkodása is alkalom lehet a zarándoklatra, a húsvéti gyónásra, a szertartásokon való aktív részvételre a Nyíregyházi Egyházmegyében – hívnak a szervezők.

További információk és a részletes programok a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Gerner Attila, News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00