A pálos rendről nevezték el a zalamerenyei vízimalmot

Megszentelt élet – 2017. június 10., szombat | 14:39

A pálos rendről elnevezett zalamerenyei vízimalmot Csóka János pálos tartományfőnök áldotta meg május 27-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A vízimalom a pálos rendé volt, az első írásos említése az 15. századból való, amikor a rend vagyonának összeírásakor feljegyezték, hogy az örményei kolostornak van egy malma a gát-vízen. A rend feloszlatása után a veszprémi káptalan, majd a helyi téesz tulajdonába került a malom, mely az 1960-as években szüntette be az őrlést.

A jelenlegi tulajdonosok, Szabadics Attila és felesége 2015-ben korhű anyagokkal újították fel a épületet: a 19. századi technológia beépítése révén újra forognak a malomkerekek a malomárokba lezúduló víz hatására, megindítva az őrlési folyamatot. A malomtechnológia ipartörténeti bemutatása mellett a malom történelmi dokumentumai, térképek, szerződések, valamint a kapcsolódó mesterségek eszközei, tárgyai is megtekinthetők az épületben, a felső szint pedig közösségi rendezvényeknek, kulturális programoknak ad otthont. A földszinten helyet kapott egy pálinkafőző berendezés is, mivel a tulajdonos pálinkamester szakmérnök.

A házi ünnepségen, melynek keretében Csóka János megáldotta a vízimalmot, a tulajdonos és felesége, a zalamerenyei polgármester, Ódor László Lajos, valamint a Pálos Baráti Kör tagjai vettek részt.

Forrás: Pálosrend.hu

Fotó: Hadikfalvi Farkas István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria