A pápa azért imádkozott, hogy a járvány minél kevésbé vezessen szegénységhez és éhezéshez

Ferenc pápa – 2020. április 3., péntek | 11:56

A Szent Márta-ház kápolnájában április 3-án reggel bemutatott szentmiséjén Ferenc pápa arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány szegénységet, munkanélküliséget és éhezést fog előidézni. Imádkozott mindazokért, akik már most keresik erre a megoldást.

Nagyböjt ötödik hetének péntekén a pápa a Fájdalmas Szűznek ajánlotta fel szentmiséjét, melynek elején így fohászkodott: „Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongattatom; szabadíts meg ellenségeim kezéből és üldözőimtől; Uram, ne szégyenüljek meg” (vö. Zsolt 31,10.16.18). A világszerte dúló koronavírus-járvány várható negatív következményeire utalva a Szentatya ezúttal azokért imádkozott, akik ma és holnap is azért fáradoznak, hogy mindannyiunknak segítsenek leküzdeni a szegénység, a munka és az éhezés problémáit.

A virágvasárnapot megelőző pénteken a keresztény néphagyomány szerint a Hétfájdalmú Szűzre, Mária fájdalmára emlékezünk, ezért Ferenc pápa a Fájdalmas Szűzanyának szentelte a szentmisét.

Jót fog tenni nekünk – mondta homíliájában a pápa –, ha Mária fájdalmára gondolunk, és köszönetet mondunk neki, amiért fenntartás nélkül elfogadta anyaságát és a vele járó szenvedést is. Soha nem kért semmi a maga számára, tanítványként követte Jézust, meghagyva neki az egyedüli Megváltó szerepét. Mária anyaságában látjuk az Egyház anyaságát, amely senkit nem zár ki, jókat, rosszakat egyaránt befogad.

A szentmisét Ferenc pápa szentségimádással és eucharisztikus áldással zárta, a híveket lelki áldozásra szólítva. Így imádkozott: „Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben. Mindennél jobban szeretlek, és vágyom rá, hogy a lelkembe fogadhassalak. Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni, jöjj, legalább lelki módon, a szívembe! Magamhoz ölellek, mintha már ott lennél, és teljesen egyesítem magamat Veled. Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled! Ámen.”

A Szentlélekről elnevezett kápolna elhagyása előtt Ferenc pápa elimádkozta az ősi Mária antifónát a Mennyek Királynőjéhez (Ave Regina Caelorum):

„Mennyországnak királynéja, angyaloknak szent asszonya, áldott gyökér, Szűz Mária, üdvözlégy, Krisztus szent anyja. Teáltalad e világra új világosság virrada. Örülj, dicsőség virága, kinél szebb nem jött világra. Áldott légy, drágalátos szűz, Isten veled, szép virág szűz, Mennyben szent Fiad mellett ülsz, tudjuk, rajtunk is könyörülsz.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria