A pápa fogadta az Európai Zsidó Kongresszus küldöttségét

Ferenc pápa – 2017. január 27., péntek | 19:11

Január 27-én, pénteken délelőtt, a holokauszt áldozatainak emléknapján Ferenc pápa fogadta az Európai Zsidó Kongresszus delegációját.

Az eseményen jelen volt Norbert Hofmann, a zsidósággal ápolt vallási kapcsolatokért felelős szentszéki bizottság titkára is, aki a Vatikáni Rádiónak beszámolt az audienciáról.

Az Európai Zsidó Kongresszus ötfős küldöttsége érkezett a Vatikánba. A szervezet az öreg kontinensen élő több mint kétmillió zsidót képviseli. Hofmann elmondta, hogy a találkozó nagyon jól sikerült, a pápa nagyon nyitott volt, és kötetlen beszélgetés zajlott. A Szentatya kezdte a párbeszédet, utalt „az emlékezet napjára”, amely fontos nemcsak a zsidók, hanem mindannyiunk számára is azért, hogy ez az emberi tragédia többé ne ismétlődjön meg.

Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Moshe Kantor az etika, a keresztény és zsidó értékek jelentőségéről szólt, amelyek közösek számunkra. Hangsúlyozta, hogy nagy fejlődésnek vagyunk szemtanúi világunkban, de ugyanakkor az erkölcsi és etikai értékek hanyatlásának is. Meg kell erősíteni ezeket a közös értékeket. Beszélt még a nevelés és a család fontosságáról. A pápa teljesen egyetértett ezekkel a témákkal – összegezte Norbert Hofmann.

A találkozó megmutatta, hogy termékeny párbeszéd folyik katolikusok és zsidók között. A szentatya megosztotta a jelenlevőkkel, hogy családjában édesapja mindig fogadott zsidókat otthonában, tehát ő egy zsidók iránti pozitív légkörben nőtt fel. Saját életéről szólva pedig elmondta, hogy felnőttként is mindig voltak zsidó vendégei.

A találkozón részt vett zsidó képviselők elégedettségüknek adtak hangot a szívélyes légkör miatt. A továbbiakban a szentszéki bizottság intenzívebbé teszi az együttműködést az Európai Zsidó Kongresszussal.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria