A pápa megáldotta a bencés békefáklyát, amely idén Magyarországra zarándokol

Megszentelt élet – 2020. február 19., szerda | 18:10

Az 1964 óta évről évre útra kelő békefáklya február 22-én az olaszországi Norciából hazánkba indul, február 27. és március 1. között Budapestre, Pannonhalmára és Esztergomba is eljut. A február 19-i általános kihallgatáson Ferenc pápa megáldotta a bencés fáklya küldöttségét, akik Renato Boccardo spoleto-norciai érsek és Donato Ogliari montecassinói apát vezetésével érkeztek a Vatikánba.

Szent Benedek üzenete 1500 év távlatából sem vesztett semmit frissességéből. Arra szólít, hogy az igazságosság, a béke és az egység alapján építsük a földrész erkölcsi rendjét. Ezek az európai alapértékek, melyeket a kontinens védőszentjének személyéhez kötődő Norcia, Subiaco és Cassino városok „Pro Pace et Europa Una” (magyarul: A békéért és az egy Európáért) elnevezésű zarándokfáklyája képvisel. Mindez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet az Európai Parlament római székhelyén tartottak február 14-én. Az eseményen bemutatták a 2020-as olaszországi bencés ünnepségek tervezett programját.

Szent Benedek lángja 1964 óta évről évre fiatal fáklyavivők segítségével járja be Európa útjait. A célpont idén Magyarország: a fáklya február 27-én, csütörtökön délután érkezik a budapesti Olasz Intézetbe. Február 28-án, pénteken délelőtt a Holokauszt Emlékközpontban és a budapesti városházán tesz látogatást a fáklyavivők küldöttsége, akiket délután a kormány képviselője is fogad. Este nyolc órakor a bencés városok képviselői találkoznak Massimo Rustico magyarországi olasz nagykövettel. Február 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor látogatást tesznek a Pannonhalmi Főapátságban, ahol délben szentmisén vesznek részt, illetve továbbadják a bencés fáklya lángját az összes magyar bencés apátság közreműködésével. Este 7 órakor Subiaco és Norcia kórusai adnak hangversenyt. Március 1-jén, vasárnap 15 órakor a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, budapest-esztergomi érsek szentmisét mutat be. Előtte, délben a budapesti apostoli nuncius fogadja a békefáklyát.

A bencés békefáklya március 8-án tér vissza Olaszországba, elsőként Subiacóba. Március 14-én a szent sírhelyére, Montecassinóba, majd Cassinóba viszik. Innen a három érintett város futói stafétában haladnak végig a zarándokútvonalon, majd 20-án érkeznek vissza Norciába. Másnap mindhárom városban egyszerre zárulnak le a bencés békefáklyához kapcsolódó programok.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria