A pápa megköszönte a munkácsi görögkatolikus egyházmegye hűségét Róma iránt

Ferenc pápa – 2019. december 11., szerda | 18:42

Harminc éve működhet ismét hivatalosan a munkácsi görögkatolikus egyházmegye – ezt ünnepelendő egyházmegyei zarándoklatot szerveztek Rómába, amin mintegy ezren vettek részt. Ferenc pápa december 11-én a Szent Péter-bazilikában köszöntötte a zarándokokat.

Ferenc pápa hálát adott Istennek, amiért a szovjet rezsim hosszú elnyomása után az Úr végtelen jóságában felszabadította a helyi egyházat, mely sok vértanút adott a világnak, akik életük árán vallották meg hűségüket Krisztus, a Katolikus Egyház és Róma püspöke iránt – fogalmazott a Szentatya. Közülük is kiemelkedik Boldog Romzsa Tódor vértanú püspök, aki az egyházmegye történetének egyik legsötétebb pillanatában képes volt evangéliumi bölcsességgel és bátorsággal vezetni Isten népét. Fáradhatatlanul követte Krisztus, a Jó Pásztor példáját, aki életét adta juhaiért – mondta a zarándokoknak a pápa.

Beszédében megemlékezett a kommunista rezsim idején hősiesen ellenálló generációkról, akik szabadságuk és életük kockáztatásával hirdették Krisztus igazságát. Ezzel ékesszóló tanúságot tettek a szilárd, élő és katolikus hitről.

A pápa köszönetet mondott ezért a hűséges kitartásért, és arra kérte a híveket, hogy bárhol és bármilyen helyzetben is legyenek, újítsák meg még ma személyes elköteleződésüket Jézus Krisztus iránt, vagy legalább határozzák el, hogy keresik a vele való találkozást mindennap. Nincs rá oka senkinek, hogy azt higgye: ez a meghívás rá nem vonatkozik, ugyanis senki sincs kizárva az Úr által hozott örömből – idézett Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából.

„Imádkozom, hogy az Úr őrizze az egyházmegyét a gonosz ármányától és adjon neki bőséget” – fohászkodott a Szentatya, majd a közelgő karácsonyi ünnepre azt kívánta: Isten Fia születhessen meg a szívekben. „Vigyétek el szívélyes üdvözletemet szeretteiteknek, különösen a gyermekeknek, a betegeknek és a szenvedőknek! És ne feledkezzetek el imádkozni értem. Isten áldjon meg benneteket!” – búcsúzott a zarándokoktól Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria