A pápa szombaton a maffia áldozatául esett papra emlékezik Szicíliában

Ferenc pápa – 2018. szeptember 11., kedd | 18:22

Ferenc pápa szeptember 15-én lelkipásztori látogatást tesz Szicíliában, hogy megemlékezzen a 25 éve vértanúhalált szenvedett Giuseppe Puglisiről, akit a hit elleni gyűlöletből gyilkolt meg a maffia. A pápai útról a palermói érseket, illetve a szeminárium rektorát kérdezte a Vatikáni Rádió.

Egy héttel a pápai látogatás előtt a Szentatya a Vatikánban fogadta Corrado Lorefice palermói érseket, aki az apostoli út jelentőségéről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Ferenc pápa mindig a remény távlatát nyitja meg előttünk, erőt ad – mondta el az érsek. Olyan Egyházat szeretne, amelyik az evangélium örömének bátorságával van jelen a világban, hogy Isten szeretete mindenkit elérjen. Arra is emlékeztet, hogy testvérek vagyunk, megmutatja a szolidaritás, az igazságosság és az egymással való osztozás útját. Ma a világnak bátor tanúságtevő keresztényekre van szüksége – mondta el Lorefice érsek.

A szicíliai Palermóban szeptember 15-én emlékeznek meg Don Pino Puglisi plébános halálának 25. évfordulójáról. A maffia oltotta ki életét, amiért védelmezte a Brancaccio negyedben a gyermekeket és a rászorulókat. Don Puglisi ebben a külvárosi negyedben született 1937-ben cipész apa és varrónő anya gyermekeként, és ugyanitt gyilkolták meg 56. születésnapján. 1953-ban lépett be a palermói egyházmegyei szemináriumba, és 1960-ban szentelték pappá. 1990-ben nevezték ki San Gaetano plébánosává a Brancaccio negyedben, ahol megkezdte lelkipásztori szolgálatát a fiatalok és a családok körében. Ezzel fölkeltette a maffia figyelmét, olyannyira, hogy a lakása előtt meggyilkolták. 2012-ben az Egyház elismerte vértanúságát (in odium fidei), és 2013. május 25-én Palermóban boldoggá avatták.

„Szeretnék köszönetet mondani a Szentatyának, amiért ezt a napot választotta látogatása időpontjául, és főként azért, hogy elzarándokol egy vértanú sírjához” – mondta a palermói érsek. „Egyértelmű, hogy a pápa egy tanúságtevő Egyházat szeretne, amelyik úgy mosolyog, mint annak idején Don Puglisi. Olyan Egyházat, amelyik úgy tudja hirdetni az evangéliumot, hogy ezért vére ontásától sem riad meg.”

A palermói érseki szeminárium rektora, Silvio Sgrò szerint Ferenc pápa látogatása a szeretetközösség fontos jele. Simogatás a palermói egyháznak és mindazoknak, akik nagy örömmel, lelkesedéssel fogadják őt. „Erős bátorításra van szükségünk, hogy egyháznak, közösségnek érezzük magunkat, megtapasztaljuk az egymáshoz tartozás érzését. A pápa a Don Puglisi által kijelölt utat mutatja nekünk, mely a végsőkig kitartó hűség példája. Don Pino nem lépett vissza, hű maradt küldetéséhez a halálig – mondta el a Vatikáni Rádiónak a rektor.

A szeminaristák nagyon várják a pápát, sokan részt vesznek a szervezésben, a liturgia előkészítésében, illetve az oltárszolgálatban. Minden papnövendék nagyon odafigyel a Szentatyára, megérinti őket egyszerűsége, az, ahogy közel van az emberekhez, őszintén, közvetlenül, érthetően kommunikál. Ez a látogatás meghatározó lesz jövőbeli papi szolgálatukra nézve is – tette hozzá a rektor.

A maffia által meggyilkolt pap jelen van a szeminaristák életében. Példaként tekintenek rá, megtanulhatják tőle, mit jelent az Úr tanítványának lenni. Szerelmes volt Krisztusba, és követte őt, képes volt befogadni az Úr szavát, és magáévá tenni, életre váltani azt. Idejét Istennek és a többi embernek szentelte. Különösen odafigyelt a fiatalokra, ezért is áll közel a szeminaristákhoz. Puglisi atya nem csapott zajt, hanem csöndes jelenlétével tudott megszólítani, fölrázni, jelet hagyni.

A rektor szeminarista volt, amikor Puglisi atyát, a kispapok lelkivezetőjét meggyilkolták. „Emlékszem az utolsó elmélkedésére júniusban, a meggyilkolása évében. János evangéliumának 10. fejezetéről elmélkedett, amely a jó pásztorról szól, aki életét adja a juhaiért. Ez Pino atya végrendelete számomra. Kétségtelenül tisztában volt azzal, hogy veszélyben forog az élete, de a helyén maradt, a plébánián, és ezzel olyan értékes magot ültetett el, ami folyamatosan hozza a gyümölcseit a mi életünkben, a mi szolgálatunkban is” – fejtette ki Silvio Sgrò rektor.

Következetesnek kell lennünk: keresztények vagyunk, az Úr tanítványai, és e döntésünk szerint kell élnünk a legkisebb dolgokban is. Don Pino azt szokta mondani: „Ha mindenki tesz valamit, akkor sokat tehetünk.” Vállalnunk kell a felelősségünket az élet minden területén: és ez nem a rendkívüli dolgokban nyilvánul meg, hanem a kis dolgokban mutatott hűségben – zárta az interjút a palermói érseki szeminárium rektora.

Szeptember 15-én reggel 9 órakor Ferenc pápa Piazza Armerinában találkozik a helyi egyház képviselőivel, aztán Palermóban szentmisét mutat be. A szabadtéri szentmise után a Szentatya együtt ebédel a szegényekkel és menekültekkel, akik a 25 éve alapított „Remény és Szeretet” misszió vendégei. A délután folyamán a pápa magánlátogatást tesz a Brancaccio negyedben, a San Gaetano-plébánián és az Anita Garibaldi téren: e két helyszín kötődik ugyanis Don Puglisi papi szolgálatához és vértanúságához. Ferenc pápa találkozik a papokkal, szerzetesekkel és szeminaristákkal, majd a székesegyházban elidőzik Don Puglisi sírja előtt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria