A pápa videoüzenetben emlékezett meg a brumadinhói gátszakadásról

Ferenc pápa – 2020. január 28., kedd | 9:40

Ferenc pápa január 25-én üzenetet küldött az egy évvel ezelőtt Brazíliában történt iszapkatasztrófa érintettjeinek. A Szentatya kifejezte lelki közelségét az áldozatok családtagjainak, a helyi egyházi és világi közösségeknek.

„A brumadinhói tragédia első évfordulóján imádkozzunk 272 testvérünkért, akiket maga alá temetett a gátszakadás következtében történt iszapömlés – fogalmazott üzenetében Ferenc pápa. – Keserűségünket fejezzük ki amiatt, hogy a folyó egész medencéje beszennyeződött. Szolidaritásunkat közvetítjük az áldozatok családjainak, támogatásunkról biztosítjuk a főegyházmegyét és mindenkit, aki szenved a katasztrófa miatt, és akinek segítségre van szüksége. Szent Pál közbenjárására Isten segítsen nekünk jóvátenni a kárt és védelmezni közös otthonunkat.”

A brumadinhói gátszakadás 2019. január 25-én történt a brazíliai Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében, miután a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. 13 millió köbméter bányászati salakanyag – többek között mérgező fémek, mint a higany – árasztotta el a környéket. 272 ember vesztette életét, és a salakanyag bekerült a közeli Paraopeba folyóba is, ennek következtében nagyon súlyos környezeti katasztrófa alakult ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria