A papot Isten vigasztalásul küldi – Görögkatolikus papot szenteltek Miskolcon

Hazai – 2019. június 25., kedd | 17:13

Orosz Atanáz megyéspüspök Keresztelő Szent János születésének emléknapján, június 24-én szentelte pappá Varga Csaba diakónust a miskolci székesegyházban.

Varga Csabát 2018 decemberében, Szent Miklós ünnepén szentelték diakónussá. Június 24-én, választott védőszentje, Keresztelő Szent János születése ünnepén vehette fel az egyházi rend szentségének áldozópapi fokozatát Miskolcon.

A próféta és előhírnök születése napján az Izajás próféta második könyvéből idézett szakasszal Orosz Atanáz püspök a vigasztalást mint a pap egyik küldetését állította a figyelem középpontjába: „Vigasztaljátok az én népemet” – kéri Isten azoktól, akiket meghív, és megbíz a sajátos szolgálattal. Csaba testvér is ezt a karizmát kapta, hogy örömhírvivő legyen, vigasztalást adjon a szomorkodóknak, azoknak, akik nem látják a kiutat, elszigeteltek, vagy fenyegetettségben élnek.

„Szóljatok Jeruzsálem szívéhez” – ismételte meg a főpásztor a Szentírás szavait. Azonban ez nem csak a templomi szolgálatra hív, hanem arra is, hogy az emberek között élve, a falut végigjárva, beszélgetve szívéhez szóljunk mindazoknak, akik az Isten vigasztalását várják. „A pap az, akit Isten vigasztalásul küld a nehéz helyzetben lévő emberekhez, hogy bátorítsa őket, hogy örömhírt vigyen nekik akkor is, amikor beszennyezett lelkükkel már nem vennék észre a kiutat” – mondta a püspök.

Az Atanáz püspök mellett asszisztáló papok között hét szentelésre váró diakónus szolgált együtt, köztük Csaba testvér. A főpásztor mindannyiukhoz szólva kérte, hogy „mindazok, akik megbízatást kapnak az egyházi rend szolgálatára, mindazok, akik a Szentlélek kegyelmét kapják vigasztalásra, másokért is tegyenek szolgálatot”, példaként állítva eléjük a nemrégen boldoggá avatott görögkatolikus püspökök életét, kiknek ereklyéivel gazdagodott a miskolci székesegyház.

Varga Csaba eddig elsősorban Múcsonyban teljesített szolgálatot. Áldozópapként Baktakékre kapott helyettes lelkészi kinevezést az egyházmegye püspökétől.

Kérjük az Istenszülő közbenjárását reá és családjára, hogy az újszentelt nyitott szívvel, segítő kézzel szolgálja a reábízottakat!

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria