A paraguayi egyház megújulásra és nyitottságra hívja a világi hívőket

Kitekintő – 2021. november 25., csütörtök | 14:40

November 21-én, Krisztus Király vasárnapján a caacupéi Mária-kegyhely bazilikájában megtartott ünnepi szentmise után több mint háromszáz ember gyűlt össze az ország minden pontjáról. Az egyházmegyék delegációi a városi színházteremben ünnepelték a világiak éve megnyitóját; a pasztorális időszakot a Paraguayi Püspöki Konferencia hirdette meg.

Az eseményt Celestino Ocampo, a carapeguái egyházmegye püspöke nyitotta meg, bemutatva a paraguayi püspöki konferencia lelkipásztori tervét. A főpásztori testület világiak pasztorációjáért felelős tagja arra biztatta a jelenlévőket, hogy lépjenek a missziós megújulás szinodális útjára: „Az egész Egyház, amely egységben és közösségben létezik, érzi annak jelentőségét, hogy egy közös folyamat része legyen, Isten akarata szerint munkálkodjon a megújulásért és az evangelizációért.”

Az egymást követő hozzászólásokból kirajzolódtak a folyamat legfontosabb céljai: megerősíteni minden megkeresztelt emberben az Egyházhoz tartozás érzését, előmozdítani a képzést, elősegíteni a világiak közösséghez tartozását az egyházmegyékben, a plébániákon, a mozgalmakban és más egyházi közösségekben. Az akcióterv része lesz egyebek között az emberi értékek tiszteletének, az élethosszig tartó és rendszeres képzésnek az előmozdítása, a missziós lelkületre való bátorítás, a jó döntés meghozatalára alkalmas körülmények megteremtése, a „kilépő Egyházat” jellemző lelkipásztori tevékenységek bevezetése és elősegítése.

A püspöki pasztorális bizottság ügyvezető titkára, Blanca Palacios bemutatta a tematikus év hivatalos logóját. Az idei év az Isten szava és az Eucharisztia évét követi a paraguayi egyházban.

„Arra vagyunk meghívva, hogy lépjünk oda mindenkihez, hirdessük Krisztust annak a tanítványnak a személyes tapasztalatával, aki szeretetének és istenismeretének mértéke szerint szükségesnek tartja megosztani másokkal annak örömét, hogy elküldte őt az Úr a világba a meghalt és feltámadt Jézus Krisztus hirdetésére, hogy konkrét valósággá tegye a szeretetet és a szolgálatot a leginkább rászorulók felé, egyszóval építse Isten országát” – mondta Palacios.

Ugyanezen az alkalmon kiválasztották a világiak évének himnuszát: öt dalt adtak elő a jelenlévőknek. Szakértő zsűri döntött a végeredményről: a Somos tus discípulos (Tanítványaid vagyunk) című dal nyert, melyet egy Coronel Ovideó-i együttes, a Huellas adott elő. Az esemény imádsággal zárult, amelyet Celestino Ocampo püspök vezetett.

 

Paraguay (hivatalosan: Paraguayi Köztársaság) tengerparttal nem rendelkező ország Dél-Amerikában. Területe 406 796 km².

Csaknem 7 millió 400 ezer fős lakosságának többsége keresztény; a katolikusok aránya 88,3 százalék, a protestánsoké 6,8 százalék. A lakosság mindössze 1,14 százaléka vallja magát nem vallásosnak, így Paraguayt Dél-Amerika legvallásosabb országaként tartják számon. (Forrás: Wikipedia)

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó, videó: Episcopal.org.py

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria