A párbeszéd termékeny pillanata – Európai, amerikai és izraeli rabbikat fogadott a pápa

Ferenc pápa – 2017. szeptember 1., péntek | 15:54

„A katolikusok és a zsidók a párbeszéd termékeny pillanatát élik meg” – ezekkel a szavakkal fogadta Ferenc pápa augusztus 31-én az Európai Rabbik Konferenciája, az Amerikai Központi Rabbinikus Tanács és az Izraeli Főrabbinátus képviselőit.

Ezek a szervezetek párbeszédet folytatnak a zsidókkal fenntartott vallási kapcsolatokért felelős vatikáni bizottsággal. A találkozón bemutatták a Jeruzsálem és Róma között című dokumentumot, amelyet a zsidó szervezetek fogalmaztak meg a Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentum megjelenések ötvenedik évfordulója alkalmából, de hivatalosan csak most tettek közzé.

Ferenc pápa hangsúlyozta: a Nostra aetate kezdetű dokumentumból kiindult „közös út” mérlege pozitív. E zsinati dokumentum jelenti a zsidósággal folytatott párbeszéd „magna chartáját”. „Ennek köszönhetően az utóbbi évtizedekben közelebb tudtunk jutni egymáshoz hatékony és gyümölcsöző párbeszédet folytatva. Elmélyítettük kölcsönös ismereteinket, és intenzívebbé tettük a baráti kötelékeket” – hangsúlyozta Ferenc pápa. Ezt emeli ki a Jeruzsálem és Róma között című dokumentum is, amelyet európai, amerikai és izraeli rabbik adtak át a pápának.

„A dokumentumotok a katolikusokhoz fordul, akiket partnernek, közeli szövetségesnek, barátoknak és testvéreknek neveztek egy jobb világ közös keresésében, amelyben béke, társadalmi igazságosság és biztonság van” – fogalmazott a Szentatya. A dokumentum szerint „a meglévő nagy teológiai különbségek ellenére a katolikusok és a zsidók osztoznak közös meggyőződésekben. Ez nagyon fontos” – mutatott rá a pápa. „Miképpen az az állítás is, hogy a vallásoknak az erkölcsi és a vallási nevelést – nem pedig a háborút, a kényszerítést vagy a társadalmi nyomást – kell felhasználniuk arra, hogy gyakorolják befolyásukat és ösztönző erejüket.”

Forrás: Vatikáni Rádió; Lastampa.it

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria