A Pázmány kutatói hálózatot alakít ki egy pályázati konzorcium tagjaként

Hazai – 2018. június 2., szombat | 12:49

Elsődlegesen a kutatói hálózat bővítését és fejlesztését tűzte zászlajára a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, melyről június 1-jén tartottak sajtótájékoztatót Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának (PPKE ITK) szervezésében.

Az „Innovatív informatikai és infokommunikációs megoldásokat megalapozó tematikus kutatási együttműködések” című projekt úgynevezett pályázati konzorcium keretében valósul meg, melynek tagjai az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a PPKE.

A PPKE ITK mentorálásával ösztöndíjas hallgatók eltérő kutatási területeken tevékenykedve folytatják tanulmányaikat Esztergomban. A pályázat segítségével két év alatt több mint tíz nemzetközi konferenciát és számos workshopot rendeznek Esztergomban. Mindennek segítségével a PPKE ITK, valamint konzorciumi partnerei nemzetközi kapcsolataik erősítését, egymás tudományos eredményeinek megismerését, s ezáltal széles spektrumú kutatói hálózat megteremtését tervezik. A pályázat az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

A cél, hogy a konzorcium az információs és kommunikációs technológiák és számítástudomány területén létrehozzon egy európai szinten is eredményesen működő kutatói hálózatot. Ezen belül elsődlegesen az EIT Digital társulásban betöltött szerep megerősítéséhez szükséges alapkutatásokat tűzték ki célul, de a kutatásokkal elősegítik hazánk részvételét a Horizont 2020, a Future and Emerging Technologies, a Teaming és egyéb európai pályázatokban is.

Szeretnék elérni, hogy erősödjön a hazai innovatív informatikai és infokommunikációs megoldásokat megalapozó kutatások nemzetközi beágyazottsága, továbbá, hogy a hazai és európai kutatóhelyek közötti kapcsolatok fejlesztésével bővüljön hazánk szerepvállalása az európai kutatási hálózatokban, programokban.

A projektben részt vevő egyetemek hazánk legkiemelkedőbb kutatóhelyei közé tartoznak a számítástudomány, az informatika és az infokommunikáció területén. Mindhárom intézmény a konvergencia régióban található telephelyeit fejleszti: az ELTE Szombathelyen és Martonvásáron, a BME Balatonfüreden, a PPKE Esztergomban fejleszt.

Bővebb információ olvasható a PPKE ITK honlapján.

Forrás: PPKE Infromációs Technológiai és Bionikai Kar

Fotó: Pxhere.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria