A pécsi székesegyház megnyitja kapuit vízkeresztig

Hazai – 2019. november 28., csütörtök | 10:34

Folyamatosan zajlik a pécsi székesegyház felújítása, az adventi időszakban azonban lesznek ünnepi és hajnali szentmisék a bazilikában.

December 1-jétől a székesegyház belső tere ideiglenesen újra látogatható lesz a liturgikus események alkalmával.

A pécsi bazilika december 1. és január 6. között vasárnapi és ünnepi szentmiséknek, illetve rorátéknak ad helyet. A roráték december 2. és 23. között reggel 6 órakor kezdődnek. A karácsonyi éjféli szentmise (december 24., éjfél), a karácsonyi ünnepi szentmise (december 25., 9.30), a Szent Család-vasárnapi ünnepi szentmise (december 29., 18.00) és az év végi hálaadó szentmise (december 31., 18.00) szintén a székesegyházban lesz. Mivel a Corpus Christi-kápolna még nem látogatható, a hétköznapi szentmisékre az ünnepek közeledtével is változatlanul a belvárosi templomban várják a híveket.

*

A székesegyház teljes felújítása még nem fejeződött be, a fűtés-korszerűsítési, szellőzési, új erős- és gyengeáramú rendszer kiépítése, az ólomüvegablakok restaurálása, új védőüvegek elhelyezése januárban folytatódik, akárcsak a restaurálási munkák.

Mivel az 1960-as évektől napjainkig alkalmazott olajfűtésű rendszer nem biztosított kellő hőt a téli hónapokban, illetve a templomtérbe egy helyen befújt meleg levegő nem egyenletesen oszlott el a nagy légtérben, a templomtér különböző pontjain igen különböző hőmérséklet volt. Ezek figyelembevételével a teljes fűtőrendszer cseréjére volt szükség. Ennek érdekében októberben, a bazilika bezárásával egy időben elkezdődtek a bontási és építési munkák, amelyek november végére nagyrészt befejeződtek. A modernizálásnak köszönhetően a jövőben a középső padsorok alatt padlófűtés lesz, valamint a padlóba klímakonvektorokat építettek be, tehát több helyről jut majd meleg a belső térbe. Az új fűtőrendszer kiépítése nagyrészt sikeresen zajlott, de a végleges fűtőrácsokat csak később helyezik el, egyelőre ideiglenes rácsok lesznek a konvektorokon. Egyúttal a szellőzőrendszer kiépítése is elkezdődött.

A felújítási munkálatok során sarkalatos pont a hangosítás modernizálása is. Annak érdekében, hogy a liturgiai, turisztikai, illetve kulturális események hangtechnikai színvonala megfeleljen az igényeknek, a székesegyházban új hangosító rendszert alakítanak ki, ami a decemberi nyitvatartás idejére még nem készül el, ezért a közeljövőben a hangosítás ideiglenes módon fog működni.

Az altemplomban szintén befejeződtek a régészeti munkálatok, itt a megkopott padlóburkolat renoválása, pótlása és a restaurálás van hátra, ezért a jelenleg is zajló felújítás miatt az altemplom zárva lesz.

A székesegyházat január és február hónapokban ismét zárva tartják. Márciustól megnyitják, de még folynak majd munkák a templomtérben is. A felújítás várhatóan 2020 decemberében fejeződik majd be. 

*

A Pécsi Advent programsorozat keretében közel negyven eseménnyel, köztük több iskolai adventi műsorral, múzeumpedagógiai foglalkozással, hangversennyel és komolyzenei koncerttel várja a Pécsi Egyházmegye az érdeklődőket.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria