A pestisjárvány idején építtették a velenceiek ezt a gyönyörű templomot

Kultúra – 2020. május 31., vasárnap | 20:17

Most, amikor a koronavírus-járvánnyal küzd a világ, érdemes felidézni, hogyan mentette meg a hit a világ egyik legszebb városát.

Az Il Redentore, vagyis a Megváltó tiszteletére épült velencei templom impozáns kupolája ismerős látvány mindenki számára, aki valaha Velencében járt.

1592-ben épült a Giudecca-szigeten, a velenceiek hálájának jeléül, amiért az Úr megszabadította őket a járványtól.

Az 1575–77-ben pusztító pestisjárvány a Velencei Köztársaságban csaknem 50 ezer emberéletet követelt; a hírneves festő, Tiziano is áldozatául esett. A virágzó város minden harmadik lakója életét vesztette.

Valójában a szenátus nem a járvány után, hanem még a járvány alatt rendelkezett a nagyszabású templomépítésről. 1576-ban, a pestisjárvány tetőzésekor döntöttek úgy, hogy egy gyönyörű templom építésével könyörögnek Istenhez, segítsen legyőzni a betegséget.

A dózse Andrea Palladiót, a jónevű építészt választotta a feladatra, aki egy egyhajós, három oldalkápolnás templomot tervezett.

A homlokzat mintájául a római Pantheon szolgált, míg a kapuhoz vezető 15 lépcsőfok a jeruzsálemi templomra való egyértelmű utalás; egyben az építész azon nézetét is kifejezte, hogy üdvös, ha a hívek fokozatosan, „lépcsőzetesen” jutnak csak fel a templomkapuhoz, mert ez erősíti az áhítatos lelkületet.

1577. május 3-án tette le az alapkövet az akkori velencei pátriárka, 1592-ben szentelték fel a templomot.

Az alapkő letétele után nem sokkal Palladio egy ideiglenes kis fatemplomot építtetett, egy a vízen lebegő kápolnát, amelyet pontonhíd és díszbárkák kötöttek össze a várossal, ezeken lépdelhettek oda a helyi előkelőségek, a dózse és a szenátorok, valamint a papság tagjai.

1577. július 20-án, néhány hónappal azután, hogy a városvezetés a templomépítés mellett döntött, a hatóságok hivatalosan bejelenthették a pandémia végét.

Örömteli felvonulás indult: a lagúnák minden irányából csónakokon és gondolákon vonultak az emberek a kis templomhoz, hogy hálájukat kifejezzék.

Azóta is minden július 20-án megünneplik a velenceiek a járványtól való megszabadulásukat, hálát adva Istennek. A kétnapos ünnepség az előestén kezdődik látványos tűzijátékkal, majd másnap mindenünnen elindulnak a feldíszített vízijárművek, illetve a gyalogosok az évente megépített fogadalmi hídon át.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria