A politikában ne kevesek érdeke érvényesüljön! – Maradiaga bíboros szót emelt a menekültekért

Kitekintő – 2019. január 8., kedd | 14:09

Szilveszteri homíliájában a tegucigalpai székesegyházban Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi bíboros, érsek felhívta a figyelmet arra az erőszakra, ami Közép-Amerikában menekülésre kényszerít sokakat, akik egy jobb élet reményében az Egyesült Államok felé indulnak.

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros jól ismeri honfitársai szenvedését. A hondurasi főváros Szent Mihály arkangyalról elnevezett székesegyházában a 2018-ban elvándorolni kényszerülők szenvedéséről, fájdalmairól beszélt.

A közép-amerikai menekülteknek arról a karavánjáról szólt, amelyet egy hónapja állítottak meg Mexikó és az USA között, Tijuana környékén. A két ország határán az erőszak számos formája okoz szenvedést, miközben az egyesült államokbeli médiacsatornák szinte megszállottan mutatják a Trump amerikai elnök kívánságára épülő falat, amely a menekültek megállítását célozza. A bíboros – aki a Caritas Internationalis elnöke és a Ferenc pápa által felállított, mára hattagúvá vált bíborosi tanácsadó testület, a C6 tagja – a szószékről Szent Óscar Arnulfo Romero figyelmeztetését idézte: „A politika és a hatalom nem lehet olyan csoportok kezében, amelyek csak a saját érdekeiket keresik.”

Elmondta, a hondurasi menekültek szenvednek a hatalommal való visszaélés, a túl sok igazságtalanság miatt. Rámutatott arra is, hogy az országban mennyire nem tartják tiszteletben a nőket, milyen sok nőt gyilkolnak meg. Arra kérte az Urat, ajándékozza békéjét az országnak, a családoknak, mindenkinek és az egész világnak: „Mindannyian arra vágyunk, hogy békében éljünk, de a világban ma sok minden uralkodik, csak éppen a béke nem. Jézus születése a béke idejének eljövetelét jelzi, de a világot még fenyegeti az erőszak, és a társadalmunk egyre sebezhetőbb” – mondta.

Maradiaga a petárdák ropogása közepette elmondott év végi homíliájában emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben nagyon sok migráns szenvedett és halt meg: „Sok testvérünk, akiknek el kellett vándorolniuk, mert itt nincs munkalehetőség, mert kénytelenek voltak elmenekülni a bűnbandák fenyegetése elől, mert zsarolással szorították őket sarokba…, és mindannyian jól tudjuk, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy jobb életet keressen a maga és a családja számára.” Hozzátette: „Ma sokkal inkább, mint valaha, újra kell gondolnunk és újra kell szerveznünk közösségi életünket: a közjó mindenkié, a közjónak kell uralkodnia felettünk, nem másnak.”

Tegucigalpa érseke bocsánatot kért, amiért ilyen sok konfliktus dúl a világban, és különösen az országában: „A sok agresszióért az emberek között, a sok erőszakért, amit a népnek el kell szenvednie, és azért az erőszakért is, ami kicsit mindannyiunk szívében megbújik. Nézzünk körül, egy olyan világban élünk, amely békét akar, de fegyvereket gyárt, mindannyian a békét akarjuk, de viselkedésünkre gyakran rányomja bélyegét az erőszak: szükségünk van arra, hogy úgy kezdjük az évet, hogy a szívünket lefegyverezzük minden ellenségeskedéstől, ami az egyetlen módja annak, hogy a béke útjára térjünk, abban a meggyőződésben, hogy csak Isten képes lefegyverezni, megszabadítani az emberi szívet az abszurd erőszak kielégíthetetlen mechanizmusaitól.”

Hangsúlyozta, hogy Krisztus egy asszonytól született, és emlékeztetett Szent II. János Pál pápa 1983-ban, hondurasi apostoli útján elhangzott szavaira: „Minden keresztények képesnek kell lennie felismernie egy kislány, egy fiatal lány, egy anya, egy idős asszony arcában valamit annak misztériumából, aki az »új asszony«: innen ered minden keresztény elkötelezettsége, hogy elismerje a nők méltóságát, és küzdjön a nők elleni erőszak és gyilkosságok ellen.” Messze vagyunk még ettől a céltól, állapította meg szomorúan Maradiaga bíboros, és hozzátette, „minden hondurasi embernek meg kell tanulnia tisztelni a nőt, különben nem szereti és nem tiszteli Szűz Máriát, akitől az Úr Jézus Krisztus született”.

Végül ismét a szenvedőkről beszélt: „2018 végén gondoljunk azokra a családokra, melyek az országunkban uralkodó erőszak miatt fájdalmat, gyászt szenvedtek el: bízzuk őket Istenre, és ugyanakkor kérjünk bocsánatot az Úrtól bűneinkért, minden bűnért, amit országunkban elkövettek az igazságosság ellen, a béke ellen, az evangélium értékei ellen.” 

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria