A puszta és a hegy az Istennel való találkozás helye – Búcsú a farkaslakai Jézus Szíve-kilátónál

Külhoni – 2021. június 16., szerda | 9:53

Augusztus 17-én lesz nyolc éve, hogy felavatták a Farkaslakához tartozó Gordon-hegyi Jézus Szíve-szobrot és -kilátót. A búcsúünnepén, június 12-én tartott szentmise főcelebránsa és szónoka a székelyszentléleki származású Kiss Endre, a gyulafehérvári nagyszeminárium tanára volt. A búcsúi alkalomra gyalog, lóháton vagy gépjárművel érkeztek a hívek, zarándokok.

Szent II. János Pál pápa 2002-ben kezdeményezte, hogy Jézus Szentséges Szíve ünnepe egyben a papok megszentelődésének világnapja legyen. Ez idén különösen is összecseng a Gyulafehérvári Főegyházmegyében meghirdetett hivatások évének gondolatával.

A kilátóhoz vezető úton kálvária áll – a Jézus Szíve-szoborhoz hasonlóan Zawaczki Walter Levente alkotása –, ahol az immár évek óta megtartott búcsúi szentmise előtt a keresztalják zarándokai imádkozva, énekelve keresztutat járnak.

Idén június 12-én is így érkeztek a kilátó lábánál felállított oltárnál tartott szentmisére.

A puszta és a hegy mind az Ó-, mind az Újszövetségben az Istennel való találkozás helye.

A Gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál Benedek Sándorral, a székelyszentléleki egyházközség plébánosával együtt mutattak be szentmisét a szomszédos települések papjai, köztük Székelyszentlélek szülötte, Kiss Endre gyulafehérvári nagyszemináriumi spirituális.

A búcsúünnepre gyalog, lóháton vagy gépjárművel érkező hívek, zarándokok nagy számban töltötték be a hegyoldalt.

„Jelenlétetek a remény jele” – mondta homíliájában Kiss Endre. Kiemelte: a meghívásra sokan mondtak igent. Jézus lábánál gyűltek össze – képletesen és valóságosan is – mindazok, akik kitárták a szívüket, és megengedték, hogy Jézus a szívükre beszéljen.

Fent a hegyen jobban látszanak olyan összefüggések, amelyekre lent a völgyben, a napi teendők közben nincs rálátás.

A szónok rámutatott: Jézus nemcsak a hozzá fordulókat, de a tőle menekülőket is „halálosan szereti”, és a távolodóban levők számára is ott az örömhír: Jézus szeretetét az ember komiszsága, távolodása sem tudja megölni!

Jézus megnyitott oldalán – szívén keresztül Isten szívébe tekinthetünk bele, akiről így írt Ózeás próféta:

gyöngéden, igazi szülői szeretettel, ölelő, gondviselő karját tárva hajol oda.

Kívánom, hogy hazatérve azt érezzék, akik veletek találkoznak, hogy valami megváltozott látásmódotokban, „nagyobb lett a szívetek” – zárta szentbeszédét a gyulafehérvári nagyszeminárium spirituálisa.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Farkas Antal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria