A Rómában működő katolikus szabadegyetem közösségét fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. november 16., szombat | 13:44

A Tiberis partján található LUMSA katolikus szabadegyetem – pontos nevén Mennybe felvett Szűz Mária Szabadegyetem – alapításának 80. évfordulója alkalmából az intézmény diákjainak és tanárainak hatezer fős közösségét fogadta Ferenc pápa november 14-én a VI. Pál aulában.

Az 1939-ben alapított egyetem most jutott az „érettségi” szintjére, hogy felelős oktatókat, főként női tanárokat képezzen nemcsak a középiskolai, hanem az egyetemi oktatás számára is, az alapító, Luigia Tincani eredeti szándéka szerint – hangzott el Ferenc pápának az egyetem közösségéhez intézett beszédében. A Szentatya két „egyetemi szent”, VI. Pál pápa és John Henry Newman ösztönző példáját emelte ki.

Az universitas (egyetem) közösséget jelent, de az ismeretek összetartozásának eszméjét is, melyet az igazság állandó keresése révén kell elérni – mondta az egyetem tanárainak és diákjainak a pápa. Hozzátette: feladatuk, hogy kötelezzék el magukat a megosztás és az utolsók szolgálatában, részesítsék előnyben a találkozást és a szolidaritást, segítve a bizalom értelmének visszaszerzését.

Az egyetemi oktatói-nevelői elkötelezettség a személyből indul ki, s a személyhez érkezik. A katolikus jelző megkülönböztetést nem, legfeljebb többletet jelenthet. „Szüksége van kritikus gondolkodásra, továbbá az értékekben való növekedés…, az emberi méltóság, valamint a közjó útját kínálja” – idézett Ferenc pápa az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából. – Mindebből többsíkú felelősség hárul az egyetemre – fűzte hozzá.

Az elsődleges felelősség a minőséggel megélt összetartozás ápolása a hűség és a közösség terén, mely a gyökerekből indul és a jövő felé tart – fejtette ki a Szentatya, majd XVI. Benedek szavával rávilágított az egyetem kulturális, missziós felelősségére: „Az egyetem igaz és benső eredete az ismeret utáni vágyakozás, mert ismerni akarja az őt körülvevő valóságot. Keresi az igazságot.”

Az őszinte párbeszéd szellemében használjuk az igazság, a szabadság és a szavakat. Az ember átfogó formálásából adódik az egyetem társadalmi felelőssége, mely bátorságot, kockázatot igényel – mutatott rá a pápa.

Egykor Európa volt az egyetemek bölcsője, most újra meg kell találnia az egyetemek értelmét – folytatta Ferenc pápa. Arra buzdított, hogy a LUMSA egyetemközi kapcsolataiban tegyen ehhez hozzá valami eredetit, ami konkrét és hasznos.

A Mennybe felvett Szűz Mária Szabadegyetem eredeti jelmondatára – „hittel és emberséggel” – emlékeztetve az intézmény közösségét a Szentatya azt kívánta, hogy e komoly, teremtő munkában segítse őket a Mennybe felvett Szűz Mária.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria