A római Bambino Gesù kórház sikere: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét

Kitekintő – 2020. július 9., csütörtök | 20:51

Ervina és Prefina kétévesek, a Közép-afrikai Köztársaságban születtek, koponyájuknál összenőve, közös volt az agyuk vénás rendszere is. Ermine, az édesanya a Vatikán fenntartásában működő gyermekkórházban elvégzett sikeres műtét után kifejezte vágyát, hogy Ferenc pápa keresztelje meg a kislányokat.

Végre láthatják egymás arcát, megismerhetik a másik vonásait, miután majdnem két éven keresztül csak egymásnak háttal élhettek. Ervina és Prefina ugyanis craniopagus ikrek, a koponya falcsonti és nyakszirti részénél is egybe voltak nőve, az agy vénás rendszerének nagy része közös volt, emiatt még a sziámi ikrek között is ritka volt az esetük.

A Bambino Gesù kórházban végrehajtott szétválasztó műtétnek köszönhetően Ermina, az édesanya végre úgy ölelheti át őket, hogy mindkettőjük arcát látja. A család a kórház jótékonysági programján keresztül jutott el Rómába. A műtétet júniusban végezték, 18 órán át tartott, a beavatkozást végző harmincfős orvoscsoport előtte egy éven keresztül készült rá. Az volt a cél, hogy a Banguiból származó ikerlányok motorikus és kognitív szempontból is teljes életet élhessenek. Az édesanya úgy érzi, a lányai újjászülettek Rómában, ezért szeretné, hogy Ferenc pápa keresztelje meg őket.

A kórház közleménye szerint ez az első eset a világon, hogy ezzel az összenövéssel (hátsó koponyafalak összenövése, az agyi vénás rendszeren való osztozással) úgy sikerült megműteni a sziámi ikreket, hogy mindketten ugyanakkora esélyt kaptak az életre.

„2018-ban találkoztam először ezekkel a kislányokkal a bangui kórházban – mesélte el Mariella Enoc, a gyermekkórház igazgatója –, néhány naposak voltak és nagyon csekély esélyük volt a túlélésre. Azt gondolom, ha olyan élettel találkozunk, ami megmenthető, akkor nem lehet elfordítani a fejünket, mindent meg kell tenni.”

Az utóbbi hónapokban nemcsak az orvosoknak kellett felkészülniük, hanem a kis pácienseknek is, hogy elérjék a koruknak megfelelő fejlettségi szintet. Június végén ünnepelték második születésnapjukat, a kórház egész idegsebészeti osztálya velük ünnepelt.

Hosszú időn keresztül tükröket is használtak, hogy a kislányok még a szétválasztás előtt megismerjék egymás arcát. 

Carlo Marras, a római kórház idegsebészeti osztályának, egyben a szétválasztást végző orvoscsoportnak a vezetője elmondta, hogy a műtét után egy hónappal az ikrek jól vannak, boldogan játszadoznak a saját ágyukban, de közel egymáshoz, a műtétnek nem voltak idegrendszeri következményei. Néhány hónapig tartó rehabilitációt követően hazatérhetnek és teljes életet élhetnek. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria