A Romániai Püspöki Konferencia közleményben üdvözli a pápalátogatást

Ferenc pápa – 2019. január 11., péntek | 16:20

A Romániai Püspöki Konferencia január 11-én közleményt adott ki Ferenc pápa apostoli látogatásával kapcsolatban. Az alábbiakban közzétesszük a dokumentumot.

Ferenc pápa Romániába érkezik

Pasztorális és ökumenikus vonatkozású apostoli látogatás 2019. május 31 és június 2. között

A Szentszék sajtóirodájának ma kiadott közleménye szerint Ferenc pápa Romániába érkezik 2019. május 31. és június 2. között, eleget téve a román állami hatóságok, valamint a romániai katolikus egyház meghívásának. A látogatásnak elsősorban pasztorális, de ugyanakkor jelentős ökumenikus jellege is van, „Menjünk együtt!” mottóval. A három nap folyamán Őszentsége meglátogatja Bukarestet, Jászvásárt és Balázsfalvát, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyet.

Románia katolikus püspökei nagy örömmel és hálával fogadták Ferenc pápa érkezésének hírét, arra biztatva a hívőket és minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzanak az imádsághoz, hogy ez az esemény gazdag gyümölcsöt teremjen a keresztények életében, valamint a teljes román társadalom javát és egységét szolgálja.

„Reméljük, hogy Szent Péter utódának jelenléte Románániában arra ihleti az országot, hogy egyesítse mindazt, ami jó és értékes az ország és a közjó számára. Tudjuk újra megtalálni a másság tiszteletén alapuló, a keresztény egyházak közötti párbeszédre vonatkozó akaratot, amely egyesíti a keresztények erőit az élet és az Úristen által alkotott teremtés természetes értékeinek védelmében” – nyilatkozta üzenetében Lucian Mureșan, a Rómával egyesült román görögkatolikus egyház nagyérseke, a Romániai Püspöki Konferencia elnöke.

A Szentatya látogatásának részletes programját később közli a Vatikán.

Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki Romániába érkezik: Szent II. János Pál pápa 1999 májusában rövid látogatást tett az országban.

Bukarest, 2019. január 11.

Francisc Ungureanu főtitkár

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria