A Sója Miklós-iskola megmentéséért indítottak kampányt a Huszár-telepi szülők

Hazai – 2014. december 19., péntek | 17:49

A nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós Általános Iskola tanulói és szüleik, barátaik és támogatóik közösségi kampányt indítottak az intézmény megmentéséért – számol be az iskolát üzemeltető Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja.

Mivel legtöbbször csak az iskola bezárásáért fáradozók hallatják a hangjukat, és a szülők véleményére nem kíváncsi senki, a közvéleményhez fordultak, a Facebookon indítottak szimpátiaoldalt. Arra kérnek minden jó érzésű embert – vallási, nemzetiségi, politikai hovatartozásra tekintet nélkül –, hogy álljanak ki az iskola, az abban folyó építő és fáradságos munka és a cigány gyermekek szeretettel történő integrációja mellett, valamint hogy ne csináljanak az iskola ügyéből politikai kérdést, és ne statisztikákra hivatkozva, hanem az eredmények tükrében mondjanak véleményt.

Az iskola megmentéséért fáradozók kérik, hogy minél többen kedveljék az oldalt, és osszák meg ismerőseik között, jelezve: mindenkinek az az érdeke, hogy a cigány gyermekek a társadalom teljes értékű tagjaivá váljanak. A Facebook-oldal neve: Ne vegyétek el az iskolánkat.

A Huszár-telepi szülők felhívása

Feltétlen szükségét érezzük annak, hogy a közösségi hálón is hallassuk a hangunkat. Három évig húzódott az a per, amelyet roma jogvédők kezdeményeztek a mi jogaink védelmében. Ezzel csak egy problémánk van: senki a világon nem kérte ezt a segítséget tőlük. Legalábbis mi, akik a gyermekeinket a Sója Miklós görögkatolikus iskolába járatjuk, biztosan nem kértük.

Tudatában vagyunk annak, hogy mit jelent a szabad iskolaválasztás joga, s ennek ismeretében írattuk a gyermekeinket ebbe az iskolába. A híresztelésekkel ellentétben azzal is tisztában vagyunk, hogy mit mondanak erre a szakértők.

Fontosnak tartjuk tisztázni azt is, hogy mind az Alapítvány (CFCF), mind a többségi társadalom egy részének híreszteléseivel ellentétben, igenis fontos nekünk gyermekeink jövője; mint mindenki, mi is szebb jövőt akarunk gyermekeinknek. Egyetlen nagy különbség van a jogvédő szervezet céljai és a mi nézőpontunk között: az, hogy a mi véleményünk szerint ez az iskola is képes azt a versenyképes tudást adni a gyermekeinknek, amivel felvértezve nyugodtan indulhatnak a középiskolai tanulmányok felé. Minden településrésznek joga van az oktatáshoz, oktatási intézményhez. Így a Huszártelepnek, a huszártelepi embereknek is.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy nekünk jó a Sója Miklós-iskola, mi elégedettek vagyunk ezzel az iskolával. Aki nem akarja ideíratni a gyerekét, elviszi máshova, de mi ezt a helyet választottuk a gyerekeinknek, akik szeretnek ide járni.

Nem tartjuk elfogadhatónak azt sem, hogy a mi érdekeink hangoztatása mellett, s annak leple alatt azokat próbálják lejáratni, akik nekünk a valódi segítséget nyújtják, nevezetesen a görögkatolikus egyházat. S végképp nem tartjuk elfogadhatónak, hogy emellett még politikai törekvéseik hangoztatására is felhasználnak minket.

Szeretnénk megkérni Mohácsi Erzsébetet és mindenkit, aki ellenünk tevékenykedik, hogy bízzák ránk a döntést, és törvényekre hivatkozva ne lehetetlenítsék el gyermekeink tanulását egy olyan iskolában, ahol mindent megkapnak! Ne kényelmes budapesti lakásaikból mondják meg a roma jogvédők, mi a jó nekünk, huszártelepieknek! Mert nekünk és gyerekeinknek jó ez az iskola, és nem engedjük bezárni!

Azért akarnak bennünket büntetni, mert csak a mi gyerekeink jelentkeznek ebbe az iskolába?

Miért akarják, hogy gyerekeinknek naponta utazgassanak más iskolákba, ahol nem érzik jól magukat? A Sója Miklós-iskola a Huszár-telepen élőkhöz nagyon közel van. Közel van a szívünkhöz is, és a gyerekeink ott jó kezekben vannak!

A bíróságon minket senki sem hallgatott meg. Sem önök, sem a bírók. Ezért az ország közvéleményéhez fordulunk. Kérünk mindenkit, aki úgy érzi, hogy igazságtalan, amit roma jogvédelem címen tesznek velünk, amiért a gyerekeinket abba az iskolába járatjuk, amelyikbe mi akarjuk – és a gyerekeinkkel, akik szeretnek ide járni, tanulni, nagyon sok szépet és jót kapnak, nagyon jól bánnak velük itt; csatlakozzanak hozzánk, fogjunk össze, és mutassuk meg, hogy együtt erősek vagyunk, és a politikusok által hozott törvények nem minden esetben szolgálják a mi érdekeinket!

Kérünk mindenkit, segítsenek rajtunk, osszák meg felhívásunkat, kövessenek, lájkoljanak bennünket!

Köszönjük, hogy meghallgattak bennünket, és reméljük, hogy sikerül megmenteni a Sója Miklós-iskolát!

A Huszár-telepi szülők

Fotó: Görögkatolikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria