A szalézi méz közelebb hozza a fiatalokat a természethez

Megszentelt élet – 2021. január 14., csütörtök | 11:13

A České Budějovicében található Szalézi Ifjúsági Központ új fejezetet nyitott a „Szalézi méz” projekttel, mely az intézmény vezetője, Ondřej Trojek ötlete alapján 2013-ban indult. 2020 decemberétől árusítják a terméket.

„Az ötlet egy konferencián merült fel bennem, amelyen részt vettem. Be kell vallanom, hogy a résztvevők jobban lelkesedtek ezért az ötletért, mint én. Az ötlet lassan érlelődött a fejemben, vártam a megfelelő pillanatot és a megfelelő embereket” – emlékezik vissza Ondřej Trojek.

2020 az elmúlt két évtized egyik legrosszabb és legnehezebb éve volt a méhészek számára. De a szaléziak története azt üzeni, hogy egyetlen kezdet sem könnyű: december 8-án végül megkezdték a kiváló minőségű szalézi méz értékesítését.

A projekt fő célja természetesen a České Budějovicében levő Szalézi Ifjúsági Központ gazdasági fenntarthatóságának biztosítása volt, illetve az, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a természethez.

České Budějovice önkormányzatának köszönhetően nemcsak a méhészeti alapeszközöket vásárolhatták meg a központban, hanem olyan védőfelszereléseket is vehettek, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek testközelből megnézhessék a kaptárakat és figyelemmel kísérhessék a méhészeti munkát.

Sokuk számára ez az első találkozás a méhekkel és a méhészettel. „Amikor láttuk csillogó szemüket a kaptáraknál, ahol lehetőségük volt megfigyelni a dolgozó méheket, a heréket és a királynőt, meg voltunk győződve róla, hogy jó utat választottunk” – tette hozzá Ondřej Trojek.

Több tucatnyian vesznek részt a szalézi mézprojektben: az ifjúsági központ munkatársai, a helyi szalézi munkatársi csoport tagjai, az intézmény barátai és jótevői.

„Az a tény, hogy ez a mézes történet összeköt és gazdagít minket, a méhészeti élmény egészének legszebb aspektusa. Ne felejtsük el, hogy a kulcsfontosságú tényezők a gyermekek és a fiatalok, akik legalább egy rövid időre méhészekké válhatnak, és közelebbről megismerhetik a méheket és a méhészetet”  – összegzi Ondřej Trojek.

Amikor Don Bosco elindította oratóriumát, sok munkatársa meg volt győződve arról, hogy ötletei és munkája őrültség. Talán hasonló helyzetben van a Szalézi Ifjúsági Központ is České Budějovicében. De a kezdeményezés vezetői határozottan hisznek abban, amibe belefogtak, és hogy néhány év múlva a szalézi méz a Cseh Köztársaságnak és talán még Valdoccónak is egyik kedvence lehet.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu/Salesianskymed.cz

Fotó: Salesianskymed.cz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria