A Szent Efrém Férfikar három városban ad ortodox pünkösdi koncertet

Kultúra – 2019. június 12., szerda | 9:55

Három városban tart koncertet a Szent Efrém Férfikar az ortodox pünkösdhöz kapcsolódva június 14-én, 15-én és 16-án: a Tihanyi Bencés Apátságban, Budapesten és Miskolcon. A koncerteken Konstantia Gourzi műve hangzik el.

Különleges koncerttel zárja a Szent Efrém Férfikar az idei Orientale lumen – Kelet világossága című sorozatot, amelynek nyolcéves történetében először fordul elő, hogy a hangverseny programját egyetlen mű alkotja – közölte az együttes az MTI-vel.

Az ortodox pünkösd ünnepén, június 14-én a Tihanyi Bencés Apátságban, június 15-én a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, június 16-án pedig a miskolc-belvárosi evangélikus templomban adják elő Konstantia Gourzi Münchenben élő kortárs görög zeneszerző és karmester Paharión – a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében című művét. Az előadásban görög és moldáv vendégszólistákkal áll színpadra a férfikar a zeneszerző vezényletével.

A mű a keleti és nyugati liturgikus hagyomány, valamint a 21. századi kortárs zene hangzásának tradicionális és modern hangszerekkel előadott kombinációja. Tizenöt, a mediterrán kultúrák közti dialógusból áll, amelyeket a gregorián, a középkori polifónia és a bizánci ének a hegedűvel, a klarinéttal, a lírával és a perzsa nádfuvolával, a neyjel folytat.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria