A Szent Péter-bazilikában is megünnepelték a harmincéves visegrádi együttműködést

Külhoni – 2021. február 18., csütörtök | 15:15

Február 15-én reggel ünnepi szentmisén vettek részt a visegrádi együttműködés országainak szentszéki nagykövetei, köztük Habsburg-Lotharingiai Eduárd magyar nagykövet a Szent Péter-bazilikában.

Pontosan harminc évvel ezelőtt vette kezdetét a visegrádi országok, azaz a négy közép-európai állam, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése gazdasági, politikai, diplomáciai érdekeik közös képviselete, döntéseik összehangolása érdekében az Európai Unióban.

A jeles évfordulón a nagykövetek koszorút helyeztek el Szent II. János Pál pápa sírjánál, majd részt vettek az ünnepi szentmisén, amelyet Jan Romeo Pawłowski lengyel érsek, a szentszéki Államtitkárság pápai képviseletei szekciójának vezetője mutatott be Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora koncelebrálásával.

Janusz Kotański lengyel szentszéki nagykövet ünnepi beszédében hálát adott azért, hogy Szent Péter sírja közelében mondhatnak köszönetet az elmúlt harminc év gyümölcsöző együttműködéséért, mindazért, amit ez az együttműködés a négy ország, a térség és egész Európa számára jelent. Kiemelte, szentszéki nagykövetekként az a feladatuk, hogy megerősítsék az egymás közti diplomáciai kapcsolatokat itt, a Vatikánban is, és támogassák Ferenc pápát a békéért, a közjóért, az alapvető emberi jogok védelméért folytatott küldetésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szöveg: Horváth Hajnalka – szentszéki magyar nagykövetség

Fotó: Grzegorz Gałązka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria