A Szentszék megállapodást írt alá São Tomé és Príncipével

Kitekintő – 2022. augusztus 18., csütörtök | 12:09

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én a Szentszék megállapodást írt alá a São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársasággal, elismerve a Katolikus Egyház és az egyházi intézmények jogi személyiségét a kis afrikai szigeten.

A Szentszék és a közép-afrikai nemzet közötti megállapodást a São Tomé-i külügyminisztériumban írták alá Nagyboldogasszony ünnepén.

A Szentszék Sajtóterme augusztus 16-án, kedden közleményt adott ki a megállapodásról, mely olasz és portugál nyelven készült, 28 cikkelyből áll, és a megerősítő okiratok kicserélésével lép hatályba. Az egyezmény elismeri a Katolikus Egyház és az egyházi intézmények jogi személyiségét, és meghatározza az Egyház és az állam közötti kapcsolatok jogi kereteit; továbbá megszilárdítja a két fél között fennálló baráti és együttműködési kötelékeket, amelyek függetlenségük és autonómiájuk megőrzése mellett elkötelezik magukat, hogy együttműködnek az emberi személy spirituális és anyagi jólétéért, valamint a közjó előmozdításáért.

A vatikáni közlemény beszámol arról is, hogy a Szentszék nevében Giovanni Gaspari érsek, São Tomé és Príncipe apostoli nunciusa írta alá a megállapodást, a közép-afrikai ország részéről pedig Edite Ramos da Costa Ten Jua külügyminiszter.

Az atlanti-óceáni Guineai-öböl két szigetének egyike, amelyet egy szigetcsoport vesz körül, Szent Tamás nevét viseli. A portugál hajósok nevezték el, akik 1470-ben felfedezték.

Az Egyenlítő mentén fekvő São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság az egyik legkisebb afrikai állam (1001 km²), lakossága körülbelül 160 ezer fő. Az 1970-es évek közepe óta független ország, katolikus többségű, és a széles körű szegénység ellen küzd.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News (archív: Papszentelés São Toméban)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria